2017. július 10., hétfő

Éretlenek - filmajánló


Kultusz film volt akkoriban, a 80-as években. Sokat beszéltünk róla, körülbelül ilyenformán:
  • Láttad, mikor…
  • Szakadtam a röhögéstől…
  • Az milyen volt!...
  • Nekünk is így kéne…
És hol máshol folyt volna mindez a csevej, mint a suliban. Mert az Éretlenek, a francia vígjátékfilm -gyártás egyik gyöngyszeme, a diákságot magával ragadta. Pergő cselekményével, fergeteges humorával,  és nem utolsó sorban puskázási trükkjeivel. Sok hasonló témájú film követte azóta, de az alap valahogy ez maradt, legalábbis a negyvenes éveit taposó korosztálynak.
Ha valaki nem látta volna még, íme a cselekmény ( vigyázat, spoiler veszély :D)
„A versailles-i XIV. Lajos Gimnázium minden tanulója megbukott az érettségivizsgán, ennek ellenére az intézmény igazgatónője nem adja fel. Az új növendékeknek újabbnál újabb módszereket talál ki a tanulás eredményesebbé tételére. Ám minden hiába Párizs leglustább diákjaival szemben. Ráadásul ők is azonnal készek a retorzióra, és a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével vágnak vissza. Hogy egy félresikerült diákcsíny következményeként a börtönt elkerüljék, le kell érettségizniük, ami segítség nélkül nem megy. Ezért a legfantasztikusabb trükköket, puskákat eszelik ki”.

Legutóbb akkor láttam a filmet, mikor a nagyobbik gyermekem ötéves volt. Ott ragadt velünk a tévéképernyő előtt és akkorákat kacagott, hogy ki kellett küldenünk a mosdóba, nehogy baleset érje az akkor már három éve szobatiszta lurkót.  Azóta a film mellé ez az emlék is társul. Mert hiába avult el benne némely puskázási trükk, ez a film kortalan és örök.

 Lejegyezte: Vica