Oldalak

2015. október 14., szerda

Domb ház




Új őrület, irányzat hódit az építőiparban és építkezők körében. Zöld házakat, domb házakat, öko házakat építenek maguknak a tehetősek. Vagy ez nem csak pénzkérdés?

Nekem is volt egy álmom, igazából eredetileg nem is az enyém, hanem az akkori páromé volt, amit én is magaménak éreztem. Az volt az álmunk, hogy ha egyszer sok pénzünk lesz, építünk magunknak egy földházat. Olyan házikót álmodtunk, amely egy domboldalba épül, a fény felülről áramlik be az üvegtetőn, illetve arról az oldalról, amelyik nem a domboldalba ékelődik. Az egész házat a földbe süllyesztve képzeltük el, nyáron kihasználva a föld hűvösségét, télen pedig a melegét. Álmodoztunk még napelemekről és szélmalmokról, amik alternatív energiával látnak el minket, kímélve a környezetet. 

A házikó közepébe egy hatalmas kandallót, vagy inkább kemencét álmodtunk, széles padkával, amit párnákkal borítottunk volna és esténként nem a kanapén, hanem a kemence kényelmes, széles, párnázott, meleg padkáján töltöttük volna az időt. Télen, amikor a házunk szinte egybeolvad a havas dombtetővel, a kemence fűtötte volna a lakást, az egyetlen kéményből eregetve a füstjeleket
A dombházunk belső terébe nem álmodtunk falakat, egyetlen légtérben gondolkodtunk. A fürdőszoba is a nappali egyik sarkában hangulatos függönnyel, vagy paravánnal lett volna leválasztva, földbe süllyesztett káddal, földből kivezetett csapteleppel. Egyedül a mellékhelyiséget gondoltuk leválasztani, más minden egy légtérben lett volna. 

Annyira nagyon szerettük egymást, hogy nem volt szükségünk külön térre, külön szobára és azt gondoltuk a gyerekeinknek sem lesz rá szükségük, mert jó hangulatú, vicces, vidám család leszünk, akik szeretnek együtt lenni és az a természetes, ha együtt vannak és beszélgetnek.

Az álmunk álom marad, a házunk nem fog felépülni. A kiszemelt domb megmarad a természetnek érintetlenül, mi pedig külön utakon keressük már a kommersz téglaházak tucat lakásainak védelmét.

lejegyezte: sziluett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése