Oldalak

2016. július 27., szerda

Miért éppen Rovinj?

Horvátországról megoszlanak a vélemények, van aki imádja, van aki sohasem választaná, ha nyaraláshoz keres úti célt. Ennek ellenére rengeteg magyar látogatja meg a szomszédjainkat, akik mázlisták a tengerpartjukat tekintve. A Horvát Adria szigeteinek száma 1185, szigetpartjainak hossza 4057 km, tengerpartjának hossza: 5835 km. Nekünk sajnos 1 km sincsen, ezért ha gyorsan és autóval szeretnénk tengerezni, akkor tökéletes választás lehet.

A legtöbb Horvát város amit eddig láttam nekem kopár és egyhangú, de van egy gyöngyszem, amit nem csak szeretek, de bármikor, akárhányszor visszamennék. Eddig 3-szor jártam Rovinjban. Mesevároska ez, egy kis ékszerdoboz, romantikus sikátorokkal, épen maradt csodaszép óvárossal. Szeretem, hogy a városka és a tenger házasságban vannak, szoros együttélésben, némelyik lakáska mini erkélye a tengerre nyílik szó szerint, az erkély alatt a hullámok nyaldossák az épület alapzatát. A félsziget körbe van építve, kivéve a kikötőt. Imádni való, hogy a házak között ódon lépcsők vezetnek le a tengerhez. Egy-egy kis mini öbölben csobbanhatunk is, nincs a lakók által kisajátítva, bárki használhatja, lesétálhat, beleugorhat a tengerbe. Valamint hangulatos kávézók és éttermek fészkelnek közvetlenül a tenger fölött (a lábunk majdnem beleér a hullámok fodrába) a lakóházak földszintjén.

Ez a városka mindent tud, amit egy nyaralásnál, vagy hosszú hétvégénél én szempontként felállítok:
- vannak kisebb, zártabb öblök a városka partvonalán
- van sétaút a tenger parton
- van kiépített strand
- van vadregényes sziklás part, pipás búvárkodáshoz
- van mesebeli óváros, autók nélkül
- van piac a tenger partján minden földi és tengeri jóval
- vannak látnivalók a történelem szerelmeseinek is (Szent Eufémia templom, Vörös óratorony, Szent kereszt kapu 1680-ból, Szentháromság keresztelőkápolna a XIII. századból, stb.) 
- vannak hangulatos éttermek, kávézók, fagyizók

Ajánlom rövidebb és hosszabb időtöltésnek is. Számomra megunhatatlan, olaszos, ódon hangulatával magával ragad minden alkalommal, amikor idelátogatunk.

lejegyezte: sziluett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése