Oldalak

2014. május 16., péntek

Nők a nagy művészek oldalán - Gabriele Münter

Avagy akikről nem szól a fáma...

… de mi most írunk róluk, mert megérdemlik!
Gabriele Münter (1877 – 1962)

Gabriele Münter nem volt szép. Vagy legalábbis azokon a fotókon, amiket én láttam, nem tűnik annak. Ellenben tehetséges fotóművész volt, és kitartó szerető. Később pedig tehetséges expresszionista festő és az értékek nagy védelmezője.
Felső középosztálybeli családba született, és a szülei gyerekkorától kezdve támogatták művészi ambícióit, látva, milyen jól rajzol. A női művészeti iskolába járt, mivel nők akkoriban nem járhattak a német Művészeti Akadémiára… 21 éves korára mindkét szülője halott volt. Ekkor nővérével együtt elhatározták, hogy az örökölt tetemes mennyiségű pénzből utazgatnak egy kicsit, és meglátogatják a távoli rokonokat az Egyesült Államokban. Gabriele rengeteget fotózott Texasban, Arkansasban, Missouriban.

A pénz és a sok utazás olyan szabad, kötöttségektől és konvencióktól mentes életet tett lehetővé számára, ami kevés nőnek adatott meg abban az időben. Hazatérve egy művészeti iskolában ismerkedett meg Kandinszkij-jal, akivel egy alpesi kirándulást (lám-lám, mire képes a hideg meg a hó) követően kapcsolatuk egyre jobban elmélyült. Kandinszkij persze nős volt, a feleség Oroszországban, de ez nem zavarta abban, hogy együtt éljen a szeretőjével abban a murnaui házban, amit Gabriele szintén a szülői örökségből vásárolt. Kapcsolatuk 12 éven át tartott, és a feleség problémát úgy kezelték, hogy Európa szerte utazgattak.

Gabriele nem csak fotósként, képzőművészként is rendkívül tehetséges volt: ő fedezte fel és kezdte újra használni a bajorországi és bohémiai üvegfestészetet, amit aztán Kandinszkij és köre is átvett tőle.

Gabriele mindent megtett Kandinszkij ismertsége érdekében, az ő hatására és közbenjárására számos kiállítást rendeztek a képeikből. Később, a II. világháború kitörésekor Svájcba költöztek, de Kandinszkij nem maradhatott ott, haza kellett utaznia. Ekkor (végre) elvált a feleségétől – és mit tett? Elvett egy harmadik nőt, akivel nem sokkal azelőtt ismerkedett meg Oroszországban! Még egyszer, utoljára találkoztak Gabrielével, aztán soha többet nem látták egymást.

A háború alatt Gabriele rengeteg festményt rejtett el a murnaui házban a nácik elől– ezek egy részét még mindig nem sikerült megtalálni. A 80. születésnapján a teljes gyűjteményét felajánlotta a müncheni városi galériának.

Szerencsére nem halt bele a nagy szerelmi bánatba: Kandinszkij után megismerkedett Johannes Eichler-rel, és új szerelmével visszaköltözött a murnaui házba. Ott is halt meg 85 éves korában. 

Éljenek a szabad lelkű, tehetséges, művészetpártoló, bátor Nők!


lejegyezte: szemfény




a kép forrása: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése