2017. április 7., péntek

Erdőfürdő - Ajánló


Japánban már megint előálltak valami újjal. Shinrin-yoku. Ismerős? Nehéz szó szerint fordítani, de nagyjából azt jelenti, hogy „tölts több időt fák körül”. Mondjuk annyira nem új a mozgalom, 1982-ben indult, de hozzánk, csak mostanság jutott el. Erdőfürdő. Ez a nyugati neve.

A felkelő nap országában ez egy egész nemzeti mozgalom, ami állami támogatással jött létre és az állampolgárok egészségét hivatott javítani. Mi kell hozzá? Erdő -  fákkal, aljnövényzettel és állatvilággal. Nem árt egy ösvény és mindenképp szükség van résztevőkre. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlott. Nem terepfutás, tájékozódási verseny, kocogás, vagy túrázás, egyszerűen csak időzés az erdőben. Lazán, kötöttségek nélkül. A lényeg az, hogy hagyjuk, hogy kapcsolatba kerüljünk a fákkal.

Mivel nemzeti kezdeményezés
semmit nem bíztak a véletlenre. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a fák illoolajat (phytoncid) bocsátanak ki, ami megvédi őket a kórokozóktól és a káros rovaroktól, így nem csak a friss, oxigén dús levegőnek van jótékony hatása az erdő-fürdőzőre, hanem ezek a csodaszerek is segítik az inmunrendszerét is. Más vizsgálatok szerint, a fák csökkentik a magasvérnyomást, normalizálják a szívműködést és csökkentik a stressz hormonok szintjét. Továbbá jótékony hatással vannak a depresszióra, energiát szabadítanak fel bennünk. A zöld pedig megnyugtat és „felszabadít”, a kreativitás kiapadhatatlan forrása. És folytathatnánk a sort. De nem ez a lényeg. Hanem a kapcsolat.

Elvárosiasodott, techno-életünkből kiszakadni és egy szerves, önmagát megújítani, meggyógyítani képes rendszerbe belépni, alázattal és nyitottan olyat tud adni, amit semmi más. Életerőt, hitet az életbe és nyugalmat. És ehhez nem kell nemzeti program sem! Bárki megteheti. Még itt Európa közepén is.

Ébred az erdő. Ideje, hogy meglátogassuk. Bánjunk vele tisztelettel, végtelenül sokat tehet értünk! Figyeljünk arra, hogy amit ad azt mi is visszaadjuk neki, s így unokáink is látni fogják.

lejegyezte: ebarátnőm


A kép forrása a flickr.com