2017. április 12., szerda

Használati utasítás könyvmoly gyerekhez könyvvásárlás esetén

Az élet kegyes volt velünk, mert egy igazi könyvimádó gyerekünk született. Ráadásul nem csak gyűjti, olvassa is őket. Van, hogy egyszerre hármat is. Persze akármit nem, alaposan utánanéz, hogy mire áldoz az idejéből.

A legnagyobb feladat elé akkor állított minket, amikor H. P. Lovecraft életrajzi regényéért kellett a fél világot átkutatnunk. Végül a keresztanyja tudta egy angol gyűjtőtől megvenni. Pici probléma, hogy a könyv egy michigeni könyvtár bilétájával van díszítve, tehát nem kizárt, hogy mint orgazdák, a nemzetközi könyvmaffia áldozatai vagyunk.
Egyik alkalommal megkért a gyerek, hogy kísérjem el a könyvesboltba. Akkor született ez az írás.


1.Törölj minden programodat az elkövetkező napokra.

2. Alapfelszereltség: három napi hideg élelem és hálózsák. Az IKEA-s nagy kék bevásárlótáskát se felejtsd otthon! A biztonság kedvéért vigyél kettőt.

3. A kényelmes ruházat saját érdeked.

4. A vásárlás előtti napokban ne zavard a gyereket, amikor a fórumokat, könyváruházakat, a könyvkritikákat stb. bújja, úgyis csak akkor vesz rólad tudomást, ha könyvnek álcázod magad.

5. Szemed se rebbenjen, amikor olyan hosszú könyvcím listával jön ki a szobájából, ami már vetekszik a gyógyszerek betegtájékoztatóin szereplő mellékhatások hosszával.

6. A könyvesbolt felé meg se próbálj társalgást kezdeményezni, mert minden téma csak növeli a könyvlista hosszát.

7. Ha szerencséd van, olyan könyvesboltot választ, ahol van olvasósarok kényelmes fotelokkal. A kanapé még jobb.

8. Próbáld távol tartani az eladókat a gyerektől. Nem ment? Te mindent megtettél. Az biztos, hogy aznap a "Segíthetek?" kérdést feltevő megdolgozik a fizetéséért.

9. Nyugodtan emeld le a legvastagabb könyvet olvasásra a várakozás idejére. Ha a csillagok állása kedvező, lehet hogy a "Jókai összes" is belefér.

10. Vedd fel a legkényelmesebb pózt a kanapén a várakozáshoz, rúgd le a cipődet, tedd fel a lábad, mert pillanatok kérdése, és akkora könyvkupacok tornyosulnak majd előtted az asztalon, ami mögül úgysem látszol ki.

11. Ne kapj frászt, amikor kezébe veszi az első könyvet. Nem fogja mind a háromszázat ott elolvasni. Minden könyvnek csak az első két oldalát. Ugyanis hiába izgi a téma, ha a megfogalmazása nem ragadja meg őt.

12. Tudd, hogy nem itt a piros, hol a pirost játszik a gyerek a könyvekkel, hanem osztályozza őket tartalom, író, ár, műfaj, illat(!) és még legalább tíz féleség szerint.

13. Igen. Illat. Nem olyan ciki, amikor szaglássza, idővel megszokod.

14. Ha azt hiszed, hogy azzal megúsztad, hogy elkíséred, tévedtél. Ki fogja kérni a véleményed. A "jó - nem jó" nem kielégítő válasz számára. Nem árt, ha elkezdesz hetekkel előtte műelemzéseket gyakorolni otthon.

15. Amikor már csak húsz könyv van előttetek az asztalon, akkor már nagyon figyeld a testbeszédét. Ilyenkor már pontosan tudja, hogy melyeket fogja megvenni. De ha nem azokra lelkesülsz fel te is, hanem mellé nyúlsz, hát az akkor plusz egy óra további töprengés. A végeredmény ugyanaz!

16. Ha megvannak a győztesek, a pénztárig tartsd a gyerekkel a szemkontaktust, különben biztos, hogy talál még legalább öt "csak még ezt az egyet!"

+1. Ha azt gondolod, hogy mindez nem éri meg, hatalmasat tévedsz. Szíve egyik csücske onnantól örökre a tiéd.
https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/f4c/1/16/1f642.png:)

lejegyezte kedves vendégünk, Papp Krisztina