2014. szeptember 26., péntek

A szilva

Ilyenkor kora ősszel, szilva, minden mennyiségbe!
Minden gyümölcsöt nagyon szeretek, és ez, ami mostanában egyre gyakrabban fordul elő a piacokon, ez a különös illatú-zamatú csoda - a szilva - na, mostanában Ő a kedvencem. 

Az utcánkban több fa van csak úgy, kiültetve a házak elé, a „senki földjére” – ritkán látok már ilyet manapság a divatos lakóparkokban, ott minden fű-fa-virág az előkertbe kerül. Pedig ha van valami, aminek igazán mindenki hasznát látja, az a gyümölcsfák a házak előtt, hiszen nem igényelnek sok törődést, tavasszal virágözönnel, ilyenkor, a gyümölcshozó havában, finomabbnál finomabb ínyencségeikkel kényeztetnek minden arra haladót. 


Madarainknak koszt-kvártélyt, nekünk hűs lombjukkal nyáron árnyékot biztosítanak, s mivel lombhullatók, télen a kevés napsugarat úgy engedik át, hogy ágaikkal csipkét rajzolnak ablakra, házfalra. S milyen jó is az, elhaladtomban, lehajolni egy-egy frissen lehulló sárga, vagy - amit még ennél is jobban szeretek - lilába hajló hamvas gyümölcsért egy-egy finom szilváért.
Ez a gyümölcs maga a sokoldalúság. s mivel ennyire kézre esik, sokféleképpen felhasználjuk. Kitűnő lekvárt készíthetünk belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. A hullott szilvából készítik - és ez nem vicc! -  a szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen a vadakhoz.

Jótékony hatásai a következőek:
  • Koleszterincsökkentő
  • Veseműködést serkentő
  • Fáradságűző
  • Kiváló C-vitamin forrás
  • Hashajtó hatású

A friss gyümölcsnél semmi nem jobb, de ha másképp nem megy vagy kicsit több van belőle, hát íme egy rendkívül gyorsan elkészíthető szilvás sütemény receptje.

Szilvás lepény
Hozzávalók:
  • A szilva méretétől függően 3-4 db
  • 8 ek liszt (lehet rétes vagy finom is)
  • 4 ek kristálycukor
  • 2 csipet sütőpor (elhagyható)
  • 2 csipet só
  • ½ liter tej
  • Zsír a tepsi kikenéshez, és liszt annak szórásához (zsír helyett használható vaj vagy olaj is)
  • 2 kk fahéjas cukor, és porcukor ízlés szerint a kész sütemény tetejére
Elkészítés:

Mély tálba szóróm a lisztet és a sütőport majd minden alapanyagot egymás után hozzákeverek. Vékony tejes-pite jellegű tésztát kapok, melyet egy zsírral kikent és liszttel megszórt lapos tepsibe öntök. Ebbe szétszórom a megmosott apróra darabolt szilvát, hogy mindenhová jusson belőle. A tészta tetejére is juttatok a zsírból vagy olajból. (Érzéssel,finoman, nem eláztatva) A sütőt előmelegítem, 170 fokra 20-25 perc alatt készre sütöm. A tésztám sütéskor elkezd felpúposodni, semmi ok a pánikra, a lényeg, hogy amikor halvány barna a teteje, befejezem a sütést. A süteményt melegében megszórom finoman fahéjas cukorral vagy porcukorral.
Nem ördöngösség, gyors és finom.

Jó étvágyat! … és ahogy azt a Budapest Bár is javasolja: ültessünk szilvafát!


lejegyezte: tintaflinta