Oldalak

2014. június 9., hétfő

Ha én bazsarózsa termesztő volnék


Akkor minden nap a kertben hallgatnám, ahogy a virágok nyílnak, érezhetném, ahogy a szirmaik ontják az illatot. Titkon lesném, hogy vajon melyik lehet Paion, a görög orvosok istene. Locsolgatnám, és talán el is nevezném őket. És hogy miért termeszteném a virágok királynőjét? Mert az ő frissessége, üdesége, szépsége jelképezi a lélek megújulását, a kiteljesedést.


A bazsarózsák a legszebb tavaszi virágok közé tartoznak. Több ezer éves hagyománya van a termesztésüknek, már a kínai császárok is ebben gyönyörködtek. A korai festmények egyik kedvelt motívuma a bazsarózsa (kép: Bazsarózsa, festő: Yun Shouping, 17. század, Kína).


Gyógyító szépség
A Kínában közel 2000 éve gyógynövényként termesztett növénytani nevét (Paeonia, peónia) a görög mitológia isteneit gyógyító orvos, Paion nevéből származtatják. A monda szerint Plútó sebeit gyógyította, kivívva ezzel Aszklepiosz (a gyógyítás istene) haragját, aki elől Plútó úgy rejtette el, hogy bazsarózsává változtatta. Más források szerint a paean szóra vezetik vissza, ez győzelmi éneket jelent. Japánban hívják a virágok királyának is. Kínában és Indiában is megválasztották már a nemzeti virágának. A hagyományos kínai gondolkodásban a mu-tan (a bazsarózsa) a jólét, bőség, megbecsülés, méltóság jelképe. 

A bazsarózsa
elhull: tegnap volt eső
cseppjeit hinti szét.
(Kobajasi Issza, japán haikuja, 1792)



A bazsarózsa egyes fajtája pünkösdi rózsaként ismert itthon. A pünkösd szimbolikus növénye a pünkösdi rózsa, szirmával a szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg. Pünkösdkor köszöntjük az élet megújulását. Ilyenkor szokás a lányok mosdóvizébe pünkösdi rózsaszirmot szórni, a legények pedig pünkösdi rózsát vihet kiválasztottjuk ablakába. A lányoknak koszorút kell fonni, s átadni a legénynek.
A pünkösdi rózsát sokáig gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát gyógyítottak. A fehér virágú- és a vörös virágú peóniák gyökérkivonatát ma is használják a homeopátiás orvoslásban. Magyarországon is őshonos Pécs környékén; ahol a védett bánáti bazsarózsa virágaiban lehet gyönyörködni az évnek ebben a szakában.
Hogyan nevezzelek?
A bazsarózsa szépsége nem csak a festőket, költőket ihlette meg, de az egyes fajták nevei is sokat elárulnak viselőjük szépségéről: Athena, Scarlet O’Hara, Nippon Beauty, Madame Butterfly, Paula Fay, Buckeye Belle, Gardenia, Paul M. Wild, Raspberry Sundae, Mons Jules Elie.
Kínában igen kedveltek a Rózsaszín Selyembe Öltözött Nefrit, a Mennyei Fény, vagy a Legfelsőbb Méltóság Skarlát Köpenye nevű virágok.

Magyar nevét a török korra vezetik vissza, amikor nálunk is megjelentek az első növények. Drága és kényes volt a szállítása, így ezek a rózsák eleinte csak a basa rózsájaként volt megcsodálhatók, az ő kertjében.
Ha bazsarózsa kertem lenne, rendeznék abban egy pünkösdi partit, ahol a virágokban gyönyörködnénk, melyek a természet és az életünk megújulását hirdetik.  A naplementében gyertyákat gyújtanánk, bort vagy teát innánk, és a virágillatban elandalodva kínai költők verseit olvasnánk.
Kínai költők versei a bazsarózsáról (angolul):
http://crickethillgarden.wordpress.com/2012/01/07/peonies-in-classical-chinese-poetry/


lejegyezte: egy kedves vendégünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése