Oldalak

2014. június 6., péntek

Pünkösdi tudod-e?


Olyan sok minden van, amit tudunk és olyan sok, amit nem. Itt van például ez a Pünkösdi Ünnep!

Tudod-e, hogy Pünkösd mindig a Húsvétot követő ötvenedik napra esik? Úgynevezett mozgóünnep, mely május 10-e és június 13-a között van. Görög nevének (pentékoszté) jelentése ötven.

Tudod-e, hogy Pünkösd az angol nyelvterületen a Fehérvasárnap?
A zsidó világban pedig a Shavaout, amikor Mózes visszatértét ünneplik a Sinai hegyről a 10 parancsolattal.

Tudod-e, hogy Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe a keresztényegyház tanítása szerint?  A Megváltó halálát követően a Szentlélek, a harmadik isteni minőség, ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, ezzel töltve meg új tartalommal a hívők életét.
Tudod-e, hogy számos népszokás kötődik Pünkösdhöz? Ilyen a pünkösdi királyválasztás, a királynéjárás, a törökbasázás, a tavaszköszöntés, a borzakirály, a rabjárás és még jó néhány.
Tudod-e, hogy az egyik legnépszerűbb pünkösdi szokás, a királyválasztás?
A pünkösdi király vagy királynéválasztás Európa-szerte elterjedt szokás volt. Versengés útján választották ki (lóverseny, bikafékezés, bothúzás, kakasütés) a falu legényei közül azt az egyet, aki egy évig ingyen (vagyis a falu költségére) ihatott a kocsmában. Hatalma néhol csupán egy napig tartott. A közmondás is ismert: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.”
A cím különös előjogokkal járt. Büszke viselője külön meghívás nélkül részt vehetett a lakodalmakon, mulatságokban, kortársai kötelessége volt minden ellenszolgáltatás nélkül őrizni a jószágait. A szokásnak Jókai Mór „Egy magyar nábob” című regényében is emléket állít.
Tudod-e, hogy egy másik igen érdekes népszokás Pünkösdkor a hesspávázás?
A hesspávázás Udvarhely megyében, Sóvidéken pünkösdkor ma is élő népszokás. 10-12 éves leánykák és különböző korú fiúk választanak maguk közül egy királyt, egy királynét, egy királyleányt és nyoszolyólányokat, a többiek pedig a zászlóvivők, a "ludak". A hesspávázó csapat a kora reggeli órákban indul - Alsósófalván vasárnap, Parajdon hétfőn -, és énekelve bejárja az egész falut. A menet élén halad a király és a királyné. A kapott adományokat egymás között elosztják.
Tudod-e, hogy a pünkösdi népszokásokban keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek? A termékenység, a nász ünnepe, és ezek szimbolikus megjelenítése dominál ezekben a szokásokban. Pünkösd ünneplésében fontos szerepet játszanak a virágok, elsősorban a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza. A Római birodalomban május hónap folyamán tartották a Florália ünnepeket. Flóra istennő a római mitológiában a növények, virágok istennője. A pünkösdi királyné fejét általában rózsakoszorú díszíti, egyes változatokban rózsaszirmot hint maga körül.
Tudod-e, hogy a májusfa állítás is Pünkösdhöz kapcsolódik?
A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka állítottak májusfát. Másik jeles alkalma pünkösd volt. A május elsején állított fákat sokfelé pünkösdkor bontották le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is
Remélem sok mindent tudtatok de találtatok újdonságot is J
Kellemes Pünkösdi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!


lejegyezte: sziluett



Forrás:


A képet Bíró Zoltán készítette. Köszönjük, hogy megjelentethettük!
Még több kép tőle itt:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése