Oldalak

2015. augusztus 28., péntek

Értékeim


Vezetek. Szemem tágra nyit. Figyelek. 
Figyelem a többi autóst, a forgalmat. Betartok minden előírást: a fényőr jelzéseit, a táblákat, a sebességhatárokat, az elsőbbségadás szabályait.  Mindent. Balra indexelek. Folyamatosan jönnek a szembejövő sávban. Kattog az index egy ideje. Állok és várok. Kinézek még egyszer balra, de még nem indulok. Fékhang. Hirtelen a visszapillantóra meredek. A pillanat tized másodpercéig nem láthatok benne semmit. Aztán hatalmas durranás, csikorgás. Szívem görcsbe rándul, kihagy néhány ütemet, majd óriásit dobban és eszeveszetten kalapálni kezd. Csatt! Nagyot rándul az autó. A csattanás után hangos sírás. Hátul jobb oldalon ül a lányom. És így, hátrafelé, szinte ott - mellette, az ablakon keresztül, veszélyesen közel látom a furgont. Vigasztalás, remegés, kétségbeesés, számvetés: ép bőrrel megúsztuk.


Hárman ülünk az autóban. A gyerekeim és én. Az iskolai tanszereket vásároltuk meg, és épp az utcánkba szerettem volna behajtani egy balkanyarral, amikor nekünk rohant egy furgon. Legalábbis most úgy érzem, ... nekünk rohant. A vezető azonnal kiszáll és sajnálkozik, nem szándékosan történt. Hajnal óta úton van, és nem vett észre minket.

Miután valamelyest megnyugtattam a gyerekeket és már én is úgy érzem, hogy biztonsággal lábra tudok állni, körbejártam az autót. Durrdefekt, a felni teljesen deformálódott, a futómű se lehet a legjobb állapotban. Valahogy bekanyarodunk az utcánkba, hogy félreálljunk. Betétlapot keresünk.
Telefonálok. Férjemet hívom, azonnal autóba ül és jön. Telefonálok tovább. Évek óta jól ismert kertvárosi autószerelőimet hívom. Nyolc perc múlva ők is megérkeznek. Megnézik a „sérültet”, elkérik az autókulcsot. Elszállítás lesz. Megnyugtatnak. Elintézik.

Autó üzemképtelen. Nekünk az ijedségen kívül, szerencsére, nem esett bajunk. Így búcsúzik az idei nyár, és így köszönt be az iskolai időszak. Az ember hiába körültekintő, hiába tartja be a szabályokat, a baleset előfordul. Elég, ha jön egy front, vagy ha a forgalom valamelyik szereplője fáradtabb, vagy figyelmetlenebb a szokásosnál. Még akkor is megvan a baj, ha csak állunk egy helyben indexelve, ahogy velünk történt.

Egy biztos. Ez az alkalom rávezetett, hogy számot vessek az életemről, az életünkről, kapcsolódási pontjainkról. Elgondolkodtam, hogy mi lett volna, ha…? Megerősített abban, hogy a családomnál nincs fontosabb az életemben. Milyen sokat jelent nekem a férjem és gyerekeim óvása, féltése, szeretete, támogatása. A család fontossága, igen! És annak az öröme, hogy az életünk közösen megy tovább. Hogy valaki onnan föntről vigyázott arra, hogy ez a család, teljes család maradjon.

Néha kisebb figyelmeztetések kellenek ahhoz, hogy észrevegyük a körülöttük lévő, természetesnek tekintett értékeket. Jó alkalom volt ez arra, hogy hálás legyek azért, hogy van családom. Méghozzá nem is akármilyen. :)


lejegyezte: creaholic

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése