Oldalak

2015. augusztus 12., szerda

Orondi szőlőhegy

A ház úgy pottyant az ölünkbe, mint egy ajándék még négy évvel ezelőtt, nyáron.

– Itt a kulcs, érezzétek jól magatokat! Mi nem használjuk ki, sokszor itt áll üresen. – mondta a baráti család.

Felkerekedtünk és meg sem álltunk a Csákberényt és Csókakőt összekötő Orondi szőlőhegyig. A ház a dűlőúttól jó kis kaptatóval közelíthető meg, fölötte már csak egy présház, egy erdősáv és sziklák vannak. Miután a szőlősorok mellett elhaladva, kifulladva felértünk a teraszra, lenéztünk a Móri-árokra és rögtön beleszerettünk. Azóta többször is visszatértünk. Szőlősök, szántók, erdők, levendula ültetvények.
A főút messze kanyarog, itt-ott piros háztetős falvak, Székesfehérvár néhány távoli folt csupán.  Szemben a Bakony, lábunk a Vértesen tapos. Maga a szőlőhegy is egy elvarázsolt mesevilág. Pincesorok csalogató padokkal, borkóstolást hirdető táblák. A szivárvány minden színében pompázó virágok; az út mellett szilva-, körte- és almafák, roskadoznak az ágak a gyümölcsök súlya alatt. Zöld zsalugáteres, muskátlis ablakok a szépen karbantartott házakon.

Más is szerelmese lett a tájnak. Catherine Dickens, aki a híres író, Charles Dickens leszármazottja, és az édesanyja révén magyar vér is csörgedezik az ereiben, átalakított itt néhány házat és kiadja őket a pihenni vágyóknak. Emiatt gyakran hallani angol szót a környéken. A szemrevaló cottage-ok kék-fehér színükről ismerhetőek meg. A lenti linken megtekinthetőek a bájos vidéki romantikával átitatott lakberendezéssel mesebelivé varázsolt házikók: http://www.catherinescottages.hu/cottages

Egy órás kényelmes sétával elérhetjük a csókakői várat. Már messziről csalogatóan álldogál a hegyoldalon. Nem csak romról beszélünk, aktív újjáépítés és régészeti feltárás folyik. Az egyik tornyot már újrafalazták, hogy a régi terjedelmében fogadhassa a látogatókat. Felépült egy új kápolna is, fehér falaival elütve a régi kövektől. Csodás a kilátás a várból. Tudták az őseink, hová kell építkezni, bár akkor nem a panoráma volt az elsődleges szempont. A legközelebbi város, Mór 20 kilométerre fekszik. A Lamberg-kastély és parkja, a hangulatos terek, ódon borospincék, csalogató éttermek teszik hangulatossá a városkát. Kánikula idején látogatható a városi strand, amely pici ugyan, de otthonos.

A gyalogolni vágyók több útvonal közül választhatnak, hogy bejárhassák a Vértes ezen részét. Az Országos Kék Túra a csőkakői várnál halad el, de az Orondi szőlőhegy mellett is vezetnek turista ösvények. „Parádés panoráma, szavannaszerű pusztaság, középkori várrom, mély szurdokok” – így jellemzik a lenti honlapon a környéket: http://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/csakbereny-csokako-kortura

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, látogasson el hazánk ezen kies vidékére! Garantált a jó levegő, a szép táj, a kedves emberek és a kikapcsolódás!

lejegyezte kedves vendégünk, Piros Évi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése