Oldalak

2015. augusztus 31., hétfő

Pillanatfelvételek a nyárról



Reggelizek a tengerparti óváros egyik legforgalmasabb kávézójában, és nézem az égen átvonuló felhőket, a sirályokat, a hullámzó vizet. Iszom a bikaerős kávét, eszem hozzá a croissant, együtt a helyiekkel, néhány háborús veteránnal, korán kelő turistával, és arra gondolok, itt jó lenne élni, ebben a városban, ahol tolerancia honol: mindenki vendég, az is, aki nem olyan mint a többiek, mert kerekesszékben ül,  vagy nem hasonlít a „normális” gyerekekre, esetleg a saját neméhez vonzódik, vagy ki tudja milyen módon lóg ki a társadalmi többségből. Ahol a kutyáknak külön strandjuk van, külön zuhanyzóval, ahol még éjfél előtt is lehet frissen sült kenyeret vásárolni, ahol nem kell a kutyákra szájkosarat rakni, és mégsem bántanak senkit és semmit. Otthon érzem magam, majdnem ugyanannyira, mint amikor nyugágyban hanyatt fekve bámultam a Dél keresztjét az égen messze-messze egy másik tengerparton.

Ülök az erkélyen, mélyen belemerülve a Megfagyott világba. Az erkélyajtó behúzva, mert odabent megy a légkondi, én viszont már el tudom viselni a kinti meleget, és már nem éget a nap sem. A párom kiszól nekem egy pillanatra: „rendeltem vacsorát, nemsokára meghozzák, addig elmegyek vásárolni, majd engedd be őket.” Hát persze, mormogom, de már zuhanok is vissza a könyv világába. Néhány perc múlva úgy érzem, itt az ideje, hogy bemenjek, és ekkor jön a felismerés: a drága jó ember a megszokott mozdulattal ráfordította az erkélyajtó kilincsét… Rádöbbenek, hogy magamtól nem tudok kiszabadulni (vagy inkább beszabadulni a lakásba), majd hamarosan arra is, hogy a lakásunk elhelyezkedéséből fakadóan hallótávolságon belül egyetlen ablak vagy erkély sincsen. Néhány perc kell csak, és rám tör a pánik. Megrohannak az emlékek, és a szomorúság meg a feszültség szinte darabokra szaggatja a bensőmet. Közben látom a szobában a telefonomat az asztalom, és hogy folyamatosan hív rajta. A kapucsengőt is hallom, amire már ráfeküdt a futár. Te jó ég, csak nem történt vele valami az utcán?? Akkor soha nem jutok ki innen élve! Amikor végre hazaér, robban a bomba, és minden könnyemet elsírom. 

Csendben várakozunk a hegyek lábánál egy hatalmas és gyönyörű területen az erdő mellett, és meredten bámulunk a kerítés túloldalára. Hamarosan odaballag hét bölény. Fantasztikus látvány, ahogy ezek a közel 1 tonnás állatok ránk néznek a nagy barna szemükkel, és elveszik a kezünkből a tölgyfagallyakat. Nem szabad megszólalni, nehogy elijesszük őket. És akkor arra gondolok: milyen kicsi krumplik vagyunk.
37 fok van, magamhoz veszek két liter vizet, felöltözök, és elindulok hegyet mászni. Most egy olyan oldalról mászok, ahonnan eddig még nem közelítettem meg a kilátót. 4,5 km csak a faluból, nem sok, de az út rendkívül meredek, és a szárazság miatt csúszik is. Szakad rólam a víz, belecsorog a szemembe a hajamból, kapkodom a levegőt, a két liter víz szinte a felfele úton elfogy. De megcsinálom. Minden ruha csupa víz rajtam, néhányszor eszembe jut, hogy lehettem ennyire hülye, de akkor is továbbmegyek. Odafent a látvány mindenért kárpótol, és az az érzés, hogy az ember kicsi krumpliként egy a természettel, még 37 fokban is csodálatos. :-)

ui.1.: a párom életben maradt, és a vacsora is megérkezett, miután újra hívta a futárt.
ui.2.: a bölényekről megtudtam, hogy matriarchális társadalomban élnek – ettől még szimpatikusabbak lettek. :-)


 
lejegyezte: Szemfény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése