Oldalak

2016. augusztus 31., szerda

Bölcsibe-oviba-suliba

Még tart a nyár. A beharangozott hidegfront is csak néhány órácskára lebegtette meg a "leget", és csupán egy kissé felhőcskés reggelre futotta az erejéből.

Még tart a nyár. De már lassan nem lesz kinek. Kiürülnek a strandok, a parkok, a játszóterek. Elcsendesedik az állatkert, a fogaskerekű és a kisvasút. Fura lesz majd a csendes, gyerekzsivajtalan nyárutó.

Mert még tart a nyár! És csak pontosítás végett, igenis lesz zsivaj - hajaj! -, csak nem ott ahol eddig! Életre kelnek a bölcsődék, az óvodák és megelevenednek az iskolák. Már túl van minden bölcsi-ovi-isi az előkészületi munkákon: intézmény kicsinosítva, padló felsuvicolva, a sportpálya legereblyézve, játékok, székecskék, asztalok csillogó-villogóra törülgetve.

Bizony, a tanszer lista kihirdetve, a menza beélesítve, a tábla-kréta beszerezve.
Pedig még tart a nyár! Persze a szülők újfent padlón: a beszerzendő abszolválva - a családi kassza a nullán s az idegek is pattanóra húzva; egyetlen vigaszuk, hogy a kölköket majd jól lefoglalják az elkövetkező kilenc-tíz hónapra mások...

S bár még tart a nyár, kölök fronton is minden pöpec: ünneplő kikészítve, cipőcske kiglancolva, benti cucc a kistatyóban, a háti indulásra készen a sarokban; a kötelező házi-olvasmány elolvasva, olvasó napló is készen, egy kis írás - egy kis matek - s már csengethetnek is be! Jó lesz újra a pajtásokkal!

Mert még azért kicsit tart a nyár. Jöhet az udvart szédítő szaladgálás és a fülrepesztő zsivajgás. S aztán, ahogy egyre beljebb surranunk az őszbe, elcsitul kicsit a nyári hév és egyre több lesz a figyelmes tekintet. Majd hipp-hopp itt a tél is, az ünnepek, az öröm, amelyet jó megosztani, mert ettől csak egyre több lesz belőle. És jön a remény is, hogy fehér lesz majd a karácsony és nem múlik el síszünet hó nélkül. Aztán majd nagyon várjuk a tavaszt, ami amilyen sebesen jön, olyan gyorsan el is röppen; és újra itt a nyár.

Elszalad ez az év is, s mi okosabban, szebben, jobban élvezzük majd a következő nyarat!


lejegyezte: ebarátnőm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése