Oldalak

2016. augusztus 17., szerda

Miért éppen a Skót felföld?



Ezen a nyáron régi álmom teljesült, és végre eltölthettem 10 egész napot a Skót Felföldön. Az időjárás kegyes volt hozzánk, és csak egyszer áztunk el az esőben, valahogy az összes többi alkalommal éppen buszon, kocsiban vagy vonaton ültünk. Skóciát, és azon belül a felföldet egyetlen szóval tudom jellemezni: meseország.

Hogy miért utazz a Skót Felföldre?




- Csodálatos, minden bizonnyal tündérek lakta tájakat fogsz látni, és akár laposak, akár hegyesek, mindenképpen gyönyörűek.
- Ha láttad a Hegylakót, és megnéznéd az eredeti forgatási helyszínt, meg amúgy is érdekel a McLeod és McDonald família története.
- A skótok elképesztően segítőkészek és kedvesek: volt, hogy ismeretlenül meghívtak minket még egy kör sörre egy kocsmában, vagy miután lekéstük az utolsó kompot (és ezzel az utolsó buszt), a jegyeladó lány a komp már bezárt irodájában megszervezett nekünk egy külön fuvart a bátyja segítségével, és még el is kísért minket egy olyan helyre, ahol védve voltunk a szakadó esőtől, majd, miután nagy erőkkel próbálta a gyomra tartalmát a helyén tartani a háborgó tengeren, képes volt nekünk taxi telefonszámokat keresgélni. Vagy a taxisofőr, akit felhívtunk, keresett nekünk olcsóbb és közelebbi taxit, és 10 percenként visszahívott és tájékoztatott, hogy éppen hol tart a kereséssel (!!)
- Talán téged is elszórakoztatna – mi rengeteget röhögtünk – az, hogy megpróbálod kiejteni a skót helységneveket pl. Quirng, Drumnadrochit, Mealfuarvonie
- Az egyik buszon a következő, rendkívül mulatságos jelenet játszódott le: busz megáll kis falu megállójában (ott éppen volt ilyen), sofőr motort leállít, majd leszáguld a buszról, el valahova. 5 perc múlva vissza, beül a fülkébe, hátrafordul az utazóközönséghez, és elmondja, hogy neki annyira, de annyira kellett már toalettre mennie, és itt végre van egy, és alig várta, hogy leszállhasson, és tudja, hogy ez milyen ciki, de hát mit tehetett volna, kérjen kölcsön egy üres tejesüveget? És vele nevet az egész busz. :)
- A buszsofőrök kiszámolják neked, hogy milyen jegy éri meg a legjobban, sőt, ha elmondod nekik, hogy túrázni szeretnél, megállnak olyan helyeken is, ahol szerintük érdemes elkezdeni a túrát.
- Az emberek bárhol és bármikor szóba elegyednek bárkivel, odamennek hozzád a buszmegállóban, vagy végigbeszélgetik veled az utat a taxiban, nem rejtve véka alá a véleményüket a brexitről ;-).
- Ha nézed a BBC adásait, észre fogod venni, hogy minden műsorban találnak alkalmat a riporterek, hogy nevessenek, vagy viccet csináljanak valamiből.

Ne menj a Skót felföldre ha
- zavar, hogy egyszerre kell napszemüveget és esernyőt hordani
- a nyárról azt gondolod, hogy 25 foknál kezdődik
- nem bírod megszokni, hogy vért és babot egyél reggelire
- nem vagy annyira gyakorlott túrázó, hogy tudd, az időjárás rosszra változása esetén azonnal vissza kell fordulni
- viszonylag megfizethető áron szeretnél a hamburgeren kívül egyéb finomságokat is enni étteremben
- a menetrend szerinted szent dolog, és mindennek akkor kellene indulnia és érkeznie, amikor az ki van írva
- teljesen biztos vagy abban, hogy jól beszélsz angolul

Utazási tipp: ha lehet, kerüld az Easyjet-et Invernessből Londonba, mert ahhoz képest, hogy az invernessi reptér akkora, mint egy zsebkendő (a kapukat ki sem írják, minek?), még tiszta időben is képes 50 perces késést összehozni az egyórás úton, amivel jó eséllyel lekésheted a londoni járatodat (velünk is ezt történt). 

lejegyezte: szemfény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése