Oldalak

2014. december 15., hétfő

Adventi vásározós



Csak néhány órányi autóútra igazi mesevilág vár.

Karácsonyi díszkivilágítás, jászol és kis Jézus, fenyő és mézeskalács illat, punch, forralt bor, sült kolbász és még sok-sok minden mi szem szájnak ingere.

Rég nem látott, külföldön élő barátnőm meghívott minket magához egy hosszú hétvégére és örömmel elfogadtuk. Szerintem Ausztria egyik legcsodálatosabb helyén él, ahol egy tengerszem köré épült városkát, a még nyáron is havas hegycsúcsok vesznek körül.
Érzékeltetni szeretném a helyi viszonyokat és életmódot, mert ez engem teljesen magával ragadott: a levegő kristálytiszta, az emberek nyugodtak, az autókat nem szükséges kulcsra zárni és minden benne lesz a másfél órás vásárlás után, a bicikliket nem lakatolják le, az éttermek kültéri székein nincsenek láncok és nem szedik be azokat éjszakára. A tó körül csodás túra útvonalak, bicikli utak kínálkoznak, szóval élmény a vidék télen - nyáron.

Ott tartózkodásunk alatt a túrázás, a tó körüli séták mellett, a közeli és távolabbi karácsonyi vásárok feltérképezésére is szakítottunk időt. Így jutottuk el Salzburgig, ahol egy fergeteges napot töltöttünk el a legjobb társaságban. Az oda úton énekeltünk, nevettünk, mint akik rég nem látták egymást, örültünk a találkozásnak, készítettük a gyomrunkat az osztrák finomságokra, tervezgettük mit iszunk, mit eszünk majd.

A vásár forgalmas volt, sok-sok jókedvű emberrel, kipirosodott orcákkal, öblös nevetésekkel teli. Kóstoltunk sajtos-sült kolbászt ropogós friss kenyérrel, osztrák „fehér” kolbászt káposztával,  héjában sült krumplit fokhagymás és petrezselymes tejföllel. Aztán desszertnek fehér csokiba mártott epret, cukormázas sült almát, fahéjas fánkocskát mogyorókrémbe mártogatva. De nem hagytuk ki a sült gesztenyét sem és mindezen finomságok mellé ittunk punchot tojáslikőröset és narancsosat, meg olyan pezsgőt amiben 24 karátos arany lemezkék vannak. A kultúrát sem hagytuk másokra, ha már ott jártunk, megnéztük Mozart házát és kerestük az igazi Mozart golyót kék selyempapírban, de ezt sajnos nem találtuk meg.  Hallgattuk az osztrák karácsonyi dalokat, vigadtunk, nevettünk, gyönyörködtünk a fényekben és a városban.

Korábbi karácsonyi vásározós ellenállásom megdőlt, barátokkal mindenhol jó, még egy túlzsúfolt mesevilágban is. És ha ilyen a karácsonyi vásározás, akkor még, még, még még akarok belőle :)



lejegyezte: sziluett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése