Oldalak

2014. július 5., szombat

Fesztiválra? Hát figyelj!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a jelenleg dübörgő fesztivál szezonhoz. Egy kis felkészüléssel, elővigyázatossággal és odafigyeléssel elkerülhető a baj. Nézzük, mire érdemes figyelni, és hogyan kell készülni, ha fesztiválra mész?
Balesetek, sérülések
Egyik színpadtól a másikig botorkálni a sötétben, egyenetlen talajon, különösen alkoholfogyasztás után, veszélyes lehet: könnyű megbotlani és elesni. Ezért érdemes kényelmes és biztonságos cipőt viselni, a tűsarkú nem a legmegfelelőbb fesztiválra!
A crowd surfing-ot sok helyen betiltották, mivel nagyon gyakran érik sérülések a vállat, a bordákat, a nyakcsigolyákat.
Zúzódások, törések is előfordulhatnak.
Gyakran okoznak sérüléseket a törött üvegek, a konzerves- vagy sörös dobozok, főleg, ha felbontásukhoz kést használsz.
Nagyon veszélyes az ételt a sátorban gázsütőn melegíteni, mivel a levegő megtelhet szén-monoxiddal. Ezért a gázsütőt mindig csak a szabadban használd!
Alkohol és drog
Az alkoholfogyasztó fiatalok és az alkoholmérgezések száma drámaian nő. 1990 óta ötszörösére nőtt az alkoholmérgezéssel kórházba szállított fiatalok száma. A zenei fesztiválok kiváló alkalmat kínálnak a mértéktelen alkoholfogyasztásra, mert mással vagy elfoglalva és egyik pohár jöhet a másik után...
Akár rendszeres, akár alkalmi alkohol fogyasztó vagy, érdemes odafigyelni az elfogasztott alholol mennyiségére, a folyadék pótlására, és a rendszeres étkezésre. Az étkezés és a folyadék pótlás hiánya felerősítik az alkohol hatását (figyelem: az alkohol segíti a folyadék távozását, dehidratál!!!), így alkoholmérgezéshez vezethet. 
A fesztiválok melegágyat biztosítanak a könnyű és nehéz drogok beszerzéséhez és fogyasztásához. Óvakodj a dílerektől és tartózkodj a felkínált drogok kipróbálásától, megvásárlásától.
Az alkohol és a drogok, a közvetlen egészségkárosító hatásuk mellett, az érzékek tompításával a balesetek kockázatát is növelik.
Fertőzések, gyomorrontás
A WC használata utáni kézmosásról a szórakozás közepette se feledkezz meg, mert nagyon könnyű összeszedni a kellemetlen fertőző betegségeket. Érdemes fertőtlenítő nedvestörlővel készülni, mert nem biztos, hogy a kitelepített alkalmatosságok környékén találsz a kézmosáshoz vizet és szappant.
Melegben az ételek könnyebben megromlanak, ha a fesztiválra romlandó ételt viszel magaddal, tárold hűtőtáskában vagy vásárolj helyben ennivalót. Utóbbi esetben lehetőleg olyan helyen, ahol az élelmiszer hűtése megoldott.
Megfázás, napszúrás
Készülj fel az időjárás változásaira, mind a tűző napsütésre, mind az esőre. Vedd számításba, hogy éjszaka lehűlhet a levegő. Vigyél magaddal meleg ruhát, ha lehet rétegesen öltözködj, legyen vízálló cipőd és esőkabátod is.
A napszúrás elkerülése érdekében legjobb a kalap vagy kendő viselése, a leégés elkerülése végett, megéri időt szánni a naptej használatára. A folyadékpótlásra legmegfelelőbb az ásványvíz, vagy a legtöbb zenei fesztiválon szabadon használható ivó kutak vize.
Védekezés!
A nem kívánt terhesség és a nemi betegségek elkerülése érdekében használj óvszert!
Egyéb hasznos tanácsok
Annak érdekében, hogy halláskárosodás nélkül megúszd a fesztiválon töltött napokat, ajánlott füldugót használni, de még jobb a fülvédő. A zene így is élvezhető, de nem okoz maradandó károsodást, se fülzúgást. Különösen a gyerekeket fontos védeni a zajkárosodástól!
Ahol nagy a tömeg, ott előkerülnek a zsebtolvajok is. Az értékeidet ne hagyd őrizetlenül.
Legyen nálad elég pénz és vigyázz rá!.
Az OMSZ tanácsai fesztiválozóknak:
• aki valamilyen krónikus betegségben szenved, ne felejtse otthon a gyógyszereit
• a kánikulában védjük fejünket, bőrünket a közvetlen napsugárzástól, a színpadok közelében pedig védjük füleinket a zajártalomtól
• a nagy meleg elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg ne cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát kortyolgassunk
• hőség esetén könnyű, szellős ruházat ajánlott
• ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet
• a vízparton enyhülést keresők fokozottan ügyeljenek, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyt jelenthetnek
• felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, fejesugrás előtt ellenőrizzük a vízmélységet!
• a fesztiválokon jól szervezett elsősegélynyújtó rendszer működik, ha baj van, értesítsük őket, ebben a helyi biztonsági szolgálat is segítségünkre lehet

Nos, ha mindezt számításba vettük, ha nem is magunk miatt, hanem barátainkra, ismerőseinkre való tekintettel, akkor, fesztiválra fel! ... és nem marad más hátra: oldódjunk fel!


lejegyezte: tintaflinta




Kép forrása: underfoot


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése