2017. február 3., péntek

Kattintásra az egyetemi diplomaTíz évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy idáig „fajul” ez az internet dolog. Amikor az első Google keresések alkalmával, elérhetetlennek tűnő információk birtokába jutottam másodpercek alatt, akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy ez az őrület nem csak azonnali infók szerzésére lesz jó a jövőben. 

Ma már a lehetőségek tárháza az interneten határtalan. A szó szoros- és tágabb értelmében is. Határtalan, mert bármelyik országból rendelhetünk magunknak terméket, vagy bármelyik országba vásárolhatunk magunknak repülőjegyet, szállást. De ami még ennél is durvább, hiszen az online szállás foglalás talán már mindenkinek hétköznapi dolognak mondható, de az online egyetem, az kérem még új dolognak számít (nekem legalábbis). Online nyelvtanfolyamot, tanácsadást, meditációt, rajz-tanfolyamot, informatikai képzést, és most már teljes körű online egyetemi kurzusokat találhatunk az interneten. 

A nyelvtudás még értékesebb lett, és elengedhetetlen az előrejutáshoz, ezt már egy ideje tudjuk. Arról nem is beszélve, hogy lassan nyelvtudás nélkül még takarítani sem vesznek fel. Az álláshirdetéseket böngészve az angol nyelvtudás szinte fontosabb mint a diploma, vagy a szakmai gyakorlat. De már mint fent említettem már nyelvtanulni sem nagy kunszt, elég a skype-ot bekapcsolni és angol órát már online is vehetünk. Kiegészítve a rengeteg online segédanyaggal hatékonyan bővíthetjük a szókincsünket vagy a fejleszthetjük a nyelvtant.
Külföldön jelenleg sokkal szélesebb a választék az online egyetemi kurzusok terén, neves egyetemek nyitják meg kapuikat úttörőként az online tanulni vágyó nebulóknak. Biztos, hogy hazánkban is el fogunk jutni idáig (vagy lehet már van is úttörő egyetem, ahol online kurzust indítanak).

Az Openuniversity oldalán Angliából találhattok ajánlatokat online egyetemi kurzusokra, melyeken diploma is szerezhető. Sok mindent kínálnak: rugalmasságot, támogatást, hozzáféréseket a szükséges tananyagokhoz, online konferenciákat és videókat stb.

Atyaég, korábban ez elképzelhetetlen lett volna! Egy angol egyetem elvégzéséhez a lakhatáshoz, utazáshoz és életvitelszerű tartózkodáshoz komoly anyagi fedezetre lett volna szükség, amit, valljuk be, nem mindenki engedhet meg magának. Valamint szervezésre és sok-sok szerencsére, hogy minden összejöjjön mire kezdődik az első félév. 

Ehhez képest ma elegendő a nyelvet jól beszélni, rendelkezni egy megbízható szélessávú internet előfizetéssel és jelentkezni egy online kurzusra. Megfordul a világ és ez a fordulat azoknak kedvez, akik soha nem jutottak volna el Angliáig egy egyetemi kurzus kedvéért.
Hajrá határok nélküli lehetőségek, hajrá online tanfolyamok!

lejegyezte: sziluett