Oldalak

2015. február 15., vasárnap

Busójárás és ízei

A busójárás a mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.
Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyer. Az UNESCO 2009-ben felvette a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségei közé. Ide kattintva http://www.mohacsibusojaras.hu/ megtekinthető a 2015. évi mulatság menetrendje. Jó mulatást, és ha már jártál, ott kérjük, írd le észrevételed. Kíváncsian várjuk.

Ha kedved lenne kipróbálni egy valódi sokác receptet, íme:
Hagyományos sokác étel a cserépedényben készült babétel. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó délszlávoktól ered, akik feltették a füstölt húst és az ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépedény a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Készülés közben forog az étel az edényben – a hő forgatja, nem kell keverni.

Természetesen, ha módunkban áll szabadban nyílt tűznél parázs mellett készíteni az lenne az igazi, Fontos a jó cserépedény. A cserépedényt minden használat előtt be kell áztatni.
Ennek a finom ételnek két elkészítési módját leírom, lehet választani:

MOHÁCSI KÖCSÖGÖS

Sokác babnak is hívják, füles cserépedényben készül, parázs mellett. Vagyis a legjobb módon, ahogy fejtett babot elkészíteni lehet: hosszan, lassan.
Szigorú recept nincs, legfeljebb útmutatás.

Kell bele két dupla marék beáztatott bab, nagyjából ugyanannyi hús, feleannyi zöldség, továbbá hagyma, fokhagyma. Ezt öntjük fel vízzel, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel, fűszerpaprikával. A hús egy része vagy egésze füstölt is lehet, a nyers húsokat jobb előre lepirítani, a füstölt húst is célszerű előző este beáztatni.

A fazekat a parázs mellé teszik, forrástól számítva 2,5-3 óra alatt készül el.
Ha nincs módunkban parázsnál készíteni, de ragaszkodunk az agyagedény íz világához, hát tessék: itt a konyhai megoldás: 

CSÜLKÖS BABLEVES AGYAGEDÉNYBEN SÜTŐBEN KÉSZÍTVE

Hozzávalók:
    25-30 dkg szárazbab
    2 szál fehérrépa
    2 szál sárgarépa
    ízlés szerint zeller levél
    50-60 dkg füstölt csülök
    4-6 gerezd fokhagyma
    babérlevél (1 v.2 db)
    ízlés szerint só, bors
    ízlés szerint csipetke
    ízlés szerint burgonya (1 Max. 2 kisebb db egészben)

Rántáshoz:
    pici zsír (finomabb zsírral, mint olajjal)
    ízlés szerint liszt
    ízlés szerint pirospaprika

Ahogy én szoktam: a szárazbabot előző este beáztatom, 1-2 órával a főzés előtt a csülköt is szintén beáztatom, ha szükséges.  Az előkészített agyagedénybe beleteszem a babot, csülköt, zöldségféléket, fokhagymát. Bőven öntök rá vizet, majd ízesítem, lefedem, és előmelegített sütőbe betolom. Kb. 200 fokon 2-2 ½ órát „sütöm” Ezután elkészítem a rántást, a levest kiveszem a sütőből és belekeverem a rántást. Aki csipetkével szereti, az ekkor teheti a levesbe. Szükséges utána ízesítek és készre főzöm a sütőben.

JÓ ÉTVÁGYAT!
  

lejegyezte: tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése