Oldalak

2015. február 16., hétfő

Húshagyókedd, hamvazószerda

A vallási ünnepek sokszor a természet rendjét követik, ősi hagyományokra épülnek. Így van ez a tavaszi megtisztulást szolgáló nagyböjttel is. Hiszen télen kevesebb a lehetőség igazán jó, friss gyümölcsöt, zöldséget enni. Régen leginkább a disznóvágásokból elrakott füstölt, szárított húsok adták a téli ételek alapját. Emellett télen a mozgási lehetőség is kevesebb volt, így igazán szükség volt a böjtre, a megtisztulásra.

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, egyben a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. A nagyböjt kezdete idén február 18-ára esik. Ezt a húshagyó kedd előzi meg: ilyenkor lehet utoljára húst enni. A 40 napos böjti időszak arra is szolgálhat, hogy a sok mulatozás és eszem-iszom után szervezetünk megtisztuljon, így várva Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét, vagyis a Húsvétot. Nem utolsó sorban előnyös lehet a tavaszi és nyári ruháink újbóli viselése előtt, hiszen így talán bele is fogunk férni.

Miért pont 40 nap a nagybőjt? A negyvenes szám több vonatkozásban is előfordul a Bibliában: ennyi napig tartott a vízözön, ennyi évig vándorolt a pusztában a zsidó nép és Mózes is negyven napig tartózkodott a hegyen. Bár a böjt 40 napig tart, ez valójában kevesebb, mert a vasárnapok még ez alatt az idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni, mint nem böjt idején. 

A katolikus egyház igen szigorúan veszi a böjti időszakot, különösen a hamvazószerdát és a nagypénteket: ezeken a napokon egyáltalán nem engedi az állati eredetű ételek fogyasztását. A reformátusoknál nincs előírt nagyböjt, de a nagypénteket ők is meg szokták tartani. Egy azonban közös a különböző egyházak előírásaiban: a böjt során hús nélkül készült ételeket esznek, ez alól csak a hal képez kivételt. A neten rengeteg olyan receptet találhatunk, mely segíthet átvészelni ezt az időszakot. Ki tudja talán ebben az évben azoknak is sikerül, akik eddig mindig feladták.

Itt egy nagyon egyszerű recept kezdésnek:

Sörtésztában sült hal:

  • 0,5 kg hal (pangasius, tőkehal, aranydurbincs, vajhal bár ez utóbbi kettő elég drága, de az íze…)
A tésztához:
  • 1,5 dl barna vagy világos sör (ki milyet szeret, vagy épp melyik van otthon)
  •  2 db tojás (a túlbuzgók külön választhatják, és a fehérjét habbá verhetik)
  • 15 dkg liszt, (nagyjából annyi, ami egy palacsintatésztánál sűrűbb tésztát eredményez)
  • 0,2 dl olaj
  • csipet só, ízlés szerint
  • a sütéshez olaj
Az előzőleg besózott haldarabokat, a masszába mártjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. Vegyes salátával és tartármártással tálaljuk.

Akár vallási okokból, akár a természet rendjét követve döntünk a nagyböjt mellett, kitartást kívánunk mindenkinek!

lejegyezte: tintaflinta

kép forrása: világháló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése