2015. február 20., péntek

Köhögés? – Soha jobbkor!


Mi szinte soha nem vagyunk betegek, hál Istennek!
Vagy mégis? Ha jobban belegondolok, csak-csak előfordul, főként télen, tavasszal, ősszel és ha szerencsésebb évünk van a nyári náthát sem hagyjuk ki. Ha van még kellemetlen, betegséget kísérő tünet, ami nem csak a betegségben szenvedőt, hanem a környezete életét is igazán meg tudja keseríteni, az a köhögés. Nem elég, hogy a szenvedő beteg teljesen kikészül bele – a torka, hörgői, tüdeje, rekesz- és borda-közti izmai, a környezete sem tud nyugodni tőle.

Hangos és a legváratlanabb időben riaszt mindenkit, aki hallótávolságon belül van. Ilyenkor előbb sajnáljuk a szenvedőt – ő is magát :) – aztán a fáradtság mindenkit kikészít és jönnek a jobbnál jobb tanácsok: kapj be egy kanál cukrot, vagy igyál hársfavirág teát, végső esetben fogd a párnádat- paplanodat és húzz ki a nappaliba a kanapéra aludni.
Nos, jó tanáccsal Dunát lehet rekeszteni, de nézzük van-e ezeknek a javaslatoknak alapja. Van! Egyrészt megnyugtatja a tanács adóját, hogy ő tett valamit a kellemetlenség elhárítása érdekében, másrészt a javallatok zömének forrása a népi bölcsesség, amelyeket napjaink kutatásai igazolnak.

A köhögés maga nem is tekinthető betegségnek. Ez csak egy tünet, egy természetes reakció, amikor a rekeszizom hirtelen összehúzódása révén nagy nyomással kipréselődik a tüdőből a levegő, kinyitja a hangrést (gyönyörű kifejezés, nem?), annak érdekében, hogy kitisztuljanak a légutak. Ilyenkor távozik minden: nyák, idegen test és a bacilusok zöme is – ezét kérjük a csemetét, hogy „Tedd a kezed a szád elé, ha köhögsz kisfiam!, és nem ártana hozzátenni, hogy  "Utána pedig moss kezet, ha nem volt kézügyben zsepi!" Talán jobb megoldás, - és tanítsuk a gyerekeket is arra -, hogy ilyen esetekben használjuk a könyökhajlatunkat. Ha ide rejtjük köhögéskor a szánkat, sem a kilincs, sem fogantyú sem a kézfogás nem lesz bacilus transzmitter ( a pulcsit-pólót majd anya kimossa :D)
Leggyakrabban a köhögés hátterében a felső-, ritkábban az alsó légutak gyulladásos megbetegedései állnak, köhögést okozhat a légutakba került idegen test, de lehetnek pszichés okai is. Nagyon fontos tudnunk, hogy ha már 4-6 hete köhögünk és nem akar javulni a helyzet érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsük a pontos okát és ne csak a tünetet, hanem magát a makacs okot is gyógyíttassuk!

Visszakanyarodva a jó tanácsokhoz, nézzünk néhány hatékony házi praktikát, amivel a náthához, megfázáshoz kapcsolódó köhögést enyhíteni tudjuk.
MÉZ – az első és leghatásosabbnak nevezett csodafegyver: baktérium és vírus ölő hatása van és kutatási eredményeket is tettek közzé a hatékonyságáról (este lefekvés előtt max 11 ml, azaz 2 evőkanál méz és a köhögés enyhül, az alvás minősége javul) – kisgyerekeknek csak ésszel, 1 éves kor alatt nem ajánlott!
GYÓGYFÜVES TEÁK – kakukkfű, bodza, orvosi ziliz, hársfavirág, lándzsás útifű, málnalevél, fokhagyma, gyömbér, rozmaring, ki mire esküszik, és ki mit tudott begyűjteni a nyáron; de érdemes ezeknek alaposan utána olvasni, vagy vásárolhatunk a boltban előre elkészített teakeveréket is.
PÁRÁSÍTÁS, FÜRDŐK – illóolajjal, teával (leghatékonyabb a szurokfű) párásítóban, nagy kád jó meleg vízben (3 liter tea jár bele), a légutak kiszáradása ellen is nagyon hatásos, és az illóolaj, ami a bőrön át felszívódik, csodát tesz.
Ami nekünk bevált:
egy: mézet mézzel

kettő: nagyon szorult helyzetben a hagymatea, ahogy a nagyanyám készítette: cukrot karamellizálok, köménymagot szórok bele, egy fej lila hagymát héjástól összevágok nagyobb kockákra és a karamellizált köményes alapra ráteszem miközben felengedem vízzel, 2-3-at lobban, majd 10 percet áll, utána kell meginni – a férj azért gyógyul tőle, mert neki nem ízlik, s így inkább abbahagyja  köhögést, csak ne kelljen belőle inni. Mi a gyerekkel nem ódzkodunk annyira tőle, egészen jó íze van – hmm, ízlések és pofonok.
három: éjszakára mentol tartalmú kenőccsel bőven bekenem a talpat, zoknit húzok rá és a mellkasra is kenek a finom krémecskéből.
négy: a legegyszerűbb és a leghatásosabb: sok-sok víz, akár napi 3 liter is naponta
Egészségünkre!
Amit ehhez a témához érdemes megnézegetni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése