Oldalak

2015. február 2., hétfő

Együk magunkat vidámra…



Nem mondok azzal újat, hogy így február tájékára az ember lányának elege van a hidegből, csapadékból, de főleg a borús időjárásból. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a fáradékonyságra, letargiára. Na, jó tegyünk valamit, ha már a Maldív szigetek hiába vár minket. Pontosabban együnk valamit!
Már hallottunk róla persze, hogy az étel, amit megeszünk, befolyásolja a közérzetünket. Ha karácsonykor túl sok pulykát ettünk, észlelhettük mennyire álmosak lettünk a lakoma után, bár biztosan nem lehet mindezt csak a pulykára fogni. A túlzott húsfogyasztás gátolhatja a szerotonin-képzést. (A szerotonin: fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hangulat, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában.) Hol van ehhez képest a „bifidus regularis”?! A szakemberek általános tényként fogadják el, hogy a depresszió kialakulásáért és fennmaradásáért is a szerotonin nevű anyag tartós hiánya a felelős, épp ezért az a cél, hogy ennek az anyagnak valahogyan serkentsük a termelődését.  Tehát kalandra fel,
s ha szükséges, csökkentenünk kell a húsfogyasztást, mivel a sok hús gátolhatja a szerotoninképzést.

Néhány élelmiszer, ami jókedvre deríthet:
  • Avokádó: a kiegyensúlyozó. Kevés olyan gyümölcs van, mely úgy dúskálna vitaminokban és ásványi anyagokban, mint az avokádó. A kismamák számára különösen fontos folsavat is tartalmazza.
  • Banán: a stressz ölő. Telít, száműzi a fáradtságot, jókedvre derít, valamint „kisimítja” idegeinket.
  • Burgonya: laktató. Bőségesen tartalmaz keményítő és B-vitaminokat.
  • Citrus félék: – C-vitaminbomba. Ezekben a gyümölcsökben – citrom, narancs, mandarin – rendkívül sok C-vitamin van, amely erősíti immunrendszerünket. Ezekhez a gyümölcsökhöz ilyenkor télen juthatunk a legkönnyebben, és legízletesebb formájában.
  • Csokoládé: kedvjavító. Cukortartalma emeli agyunkban a szerotoninszintet, vagyis jó közérzetet biztosít. Ha nagyon kívánjuk, csak pár falatnyit fogyasszunk belőle – rossz lelkiismeret nélkül – hiszen ez a mennyiség aligha okozz még túlsúlyt. (55-75 % között található az a mezsgye, ami a földi halandók számára a leginkább kedvelhető étcsokoládét eredményezi. Ebben az állapotában viszont még több kocka fogyasztása is lehetséges.)
  • Dió: idegeink tápláléka. Gazdag B-vitaminban, igazi tápanyagbomba.  (Kalóriadús!)
  • Halak: Fogyasszunk zsíros húsú halakat vagy tenger gyümölcseit.
  • Káposzta( főleg a vörös vagy lila) az izmok egészségéért és az idegrendszer karbantartásáért is felelős. Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és segít a fáradtság ellen is.
  • Lencse: a lencse javítja a májfunkciót, és a méreganyagok kiszűrését is elősegíti.
  • Napraforgómag: a benne lévő sok cink miatt hangulatjavító.
  • Sárgarépa: karotinokban gazdag, (alfa, béta). A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. Napozáskor segítségével tartósabbá tehetjük aranybarna bőrszínünket.
  • Sütőtök: Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. Készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé, és persze ne felejtsük a legelterjedtebb módját mely a nevében is benne van… SÜTVE
  • Spárga: Könnyű és könnyen emészthető táplálék, amely kitűnően illeszkedik a diétás ételsorba, rostjai támogatják a bélműködést, vízhajtó összetevői pedig megkönnyítik a vese munkáját.
  • Tésztafélék: emelik a vércukorszintet, egy kis nudli, mákosan, vagy hagyományos porcukros változattal, ki ne lenne jobb kedvű rögtön.
  • Zabpelyhek: Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, és jótékony hatással van az idegrendszerre.
  • Zöldborsó: Nagyon értékes táplálék, kalóriaértéke megegyezik a burgonyáéval, fehérjetartalma viszont háromszorosa annak, a téli időszakban nehéz a beszerzése, és talán jobb is, ha bevárjuk a hazai friss termést.
Mint tudjuk a színek jó hatással vannak közérzetünkre, ezért érdemes ezekből a színpompázó zöldségekből, gyümölcsökből szép asztali tálat is készíteni.

Sok sikert, hajrá vidámság!

lejegyezte: Tintaflinta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése