Oldalak

2015. február 4., szerda

Gyerekkel a tél



Nekünk nincs szerencsénk – vagy igenis, nagyon szerencsések vagyunk: a gyermek születés napja Mikulás és Karácsony közé esik, s ezzel az egy évre eső gyerek-ünnepek nagyobbik részét letudjuk egy hónap alatt. Így nagyon zsizsegősre sikerül a decemberünk, aztán jön a január- február, amit már sokkal nehezebb kibírni úgy, hogy a Fejlődésben-lévőt korlátozzák a természeti viszonyok. Ha az időjárás kegyes, akkor jöhetnek a kinti tevékenységek, ilyenkor a végére mindig kiderül hogy elesett, nekiment, lefröcskölte, átázott, felcsúszott, elszakadt, vagy ne adj Isten megfázott. A helyzetet pedig kezelni kell. A benti üzemmód még ennél is szülőt és gyereket próbálóbb: neki túl halk, nekem túl hangos; neki túl alacsony, nekem túl magas; neki túl kicsi a hely, nekem túl sok helyet foglal el. Adott ugye a tér és nehéz úgy felosztani, hogy mindenkinek a megfelelő módon álljon rendelkezésére. A játékok pedig ott állnak glédában: a faépítő kockától a legóig, a kifestős könyvtől az írásgyakorlóig, matchbox és dömper, gyurma és vízfesték, csak győzzük a elrámolást a nap végén. Valahogy mégis kevés. Több kellene, más és másképp.

Íme néhány ötlet, amit be szoktam vetni, amikor már nagyon kell az újítás:

  • Játszóház: hagyom a gyereket bolondozni és ügyesedni a barátok gyerekeivel, ha jól szervezem meg , juthat közben nekem is idő egy baráti csevejre,
  • Parkok: nagyon időjárás függő és általában100% szülői részvételt kíván, de ügyes manőverezéssel több játszóteret is útba ejtünk, így változatos és vonzó program.
  • Mozi- színház-bábszínház: a jól megválasztott műsor élmény kicsinek-nagynak, csak figyelnem kell arra, hogy a jegyet időben vásároljam meg – nagy a csalódás, ha beígérek valamit, és mégsem jutunk el az előadásra.
  • „Ottalvós” –nagyon sokat tanulnak a gyerekek így arról, hogy hogyan működik egy másik család. Ha a családok ezt felváltva felvállalják, klassz tehermentesített estéknek nézünk elébe - amikor nem mi vagyunk a sorosak.
  • Kézművesség: rengeteg forrásanyag található a neten, ha jól keressünk célzottan tudunk fejleszteni és közben mindannyian nagyon élvezzük a tevékenykedést és az eredményt is. (http://www.dltk-holidays.com/winter/index.html, http://family.disney.com/, )
  • Tematikus napok: A gyerekekkel nagy élmény egy  beöltözős játék – persze ezt a lányok jobban csípik – de játszunk a nappali szőnyegen, piknikezős, tengerparti lazulós vagy más hasonló játékokat, emlékekkel,  zenével, gyerekek által összedobott dekor-kellékekkel. Külön előny, hogy a rákészülés is nagyon leköti a gyerkőcöket.
  • Tanuljunk együtt – nyelvet, hangszeren játszani vagy valami kézműves technikát. Aztán tartunk bemutatót a barátoknak vagy a család többi tagjának.
  • Figyeljük a természetet: építünk a gyerekekkel közösen menedéket vagy kisállat etetőt és megfigyeljük mi történik. Fontos, hogy olvassunk hozzá vagy keressünk a megfigyeltekhez kapcsolódó videó anyagokat. (http://www.kidsdiscover.com/parentresources/winter-science-for-kids/,

Innen aztán lehet tovább lépegetni, mindennek egyrészről a gyerek érdeklődése, másrészről a szülői kreativitás szab határt, de túl lehet élni:)

 Nagyon sokan bizonyították már!

Lejegyezte: egy kedves vendégünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése