A lecsó, bár úgy gondolnánk hagyományos,
híres magyar étel, valójában balkáni eredetű, de ma már a magyar
gasztronómia egyik alappillérének tartják. A lecsót az Európa-szerte parádézó
magyar huszárok terjesztették el. Ez az étel lényegében egy zöldség ragu, paradicsom-paprika és más nyári zöldséget tartalmazó "pörkölt". A télre eltett, "natúr lecsó"
azonban csak paprikát és paradicsomot tartalmaz. Mint oly sok mindennek, ennek
az ételnek is van fesztiválja, a legközelebbi: 2014. augusztus 03. Miskolcon
Itt olvashatsz róla:
www.miskolcilecsofesztival.hu
Se szeri, se száma az elkészítés
módjának, a technikájának, sőt tálalásának se.
Lehet készíteni:
serpenyőben, fazékban, bográcsban, tepsiben, de akár a most divatos wok serpenyőben is.
Hogyan készítsük?
No igen, itt mindenkinek, aki szereti a
lecsót beugrik egy kép, egy íz, és főleg egy kéz. Annak a keze, arca, aki anno
ezt az ételt valamikor megszerettette velünk.
Sok-sok elkészítési mód kínálkozik, a
lényeg az elmaradhatatlan hozzávaló: a hagyma, paprika és a paradicsom. Megszámlálhatatlan
formában készítik, van a tojásos lecsó, rizses, tarhonyás, kolbászos,
virslis, és mindegyik változata elfogadott. Egyes főfogások ízesítőjeként
is alkalmazzák: készítenek lecsós hússzeleteket, lecsós májat, vagy lecsós
debrecenit. Ezeknél tálalásakor a köret (általában főtt rizs vagy burgonya)
tetejére kerül a húsféleség és ezt öntik le lecsóval. Szezonális étel, de
nyilván itt közre játszik az alapanyagok ízének, illetve árának változása.
Tojásos Lecsó…
Hozzávalók:
- olaj /házi zsír
- vöröshagyma
- szalonna /amilyet szeretnénk, sós, füstölt húsos...
- paradicsom
- paprika / ha nincs kisgyermek, belevágható hegyes erős paprika is a végén
- pirospaprika / én ezt nem szoktam használni, de lecsós szeletnél bele tehető
- virsli /lecsókolbász, pár karika füstöltkolbász
- fűszerek / só, bors, és amit szeretsz... Kóstolj közben!
- tojás
Az én családomnál az elfogadott
változata, mint oly sok mindennél a gyerekek ízvilága miatt alakult, úgy
ahogy most leírom
Végy, egy serpenyőt melegíts benne egy
kis olajat, majd a felaprított, kockára vagy szeletekre vágott hagymát süsd
üvegesre rajta. (Itt jöhet, - ha bele tudjuk csempészni -, a szalonna, zsírjára
pirítva és eltávolítva, nehogy gyermekünk meglássa.) Majd jöhet a felkarikázott
paprika, közben fűszerezés, só, bors, ízlés szerint kevés majoránna. Pár perces
főzéssel, amihez egy pici, - tényleg kevés - vízzel rásegítünk, fedővel lefedjük és
addig felszeleteljük a paradicsomot és a virslit. A virslit pirítjuk előbb meg
és csak utána jönnek a paradicsom szeletek. Amíg ezek egyet, kettőt rottyannak,
felverjük a tojásokat, amit sóval megszórunk, és a már félig kész, de nem
szétfőzött ragura borítjuk. Amikor a tojás megfelelő állagúra összeáll, akkor
kész a lecsónk.
Nálunk, míg kisebbek voltak a gyerekek, főleg a
tojás és a virsli dominált, de ahogy nőttek, úgy lehetett a zöldségek
és a fűszerek mennyiségét emelni. Természetesen, mint annyi mindent, mi
ismerjük gyermekünk és családunk ízvilágát. Sütés közben folyamatosan
kóstoljunk és ízesítsünk. A lecsó készítésénél tényleg szárnyalhat a
fantáziánk, és a konyhában megtalálható fűszerekkel az ízét variálhatjuk.
És, ha kis gyermekünknél biztos sikert
szeretnénk elérni, tegyük a lejátszóba Walt Disney Lecsó című meséjét, és míg ő
nézi, mi elkészítjük ezt a finomságot, és szeretettel tálaljuk.
Sok sikert, és jó étvágyat mindenkinek!
lejegyezte: tintaflinta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése