Jó pár évvel ezelőtt volt egy angoltanárom, aki
Amerikából érkezett és mesterségének címere – eredetileg - szakács volt. Sokat
mesélt arról, hogy vannak igényes és egészséges étterem láncok a hazájában,
ahol például sok a saláta és ízletesek az ételek. A kedvence a mexikói konyha
volt. Kérte, higgyük el, a ”mekit”csak a kisgyerekes családok látogatják a játékok
miatt. Egy nap – csak, hogy igazolja mesterségét – hozott nekünk saját
készítésű amerikai almás pitét. Leesett az állam, olyan finom volt. A Dunkin’
Donuts fánkjai után arra voltam felkészülve, hogy kapok egy szirupos,
csömörlésig édes masszát, ehelyett egy annyira eltalált, épp, hogy édes,
fahéjas sütit tett elénk, amelyben semmi hiba nem volt. Még a mi magyar almás
csodáink is édesebbek nála. Már ekkor gyanakodtam, hogy nem lehet az
„amerikai” konyha olyan rossz.
Mert az „amerikai” konyha a nemzetek konyhája.
Minden itt letelepedett nemzet átörökítette ízeit az Új Világba. Talán a leglátványosabb bizonyítéka az volt ennek, mikor Washingtonban a Capitolium felé sétálva a parkot átszelő utak mentén ott sorakoztak egymás mellett sorra a különböző büfé kocsik. A hamburgertől kezdve a csípős csirke szárnyakon-, pizzákon- és görög konyhán keresztül az indiai konyháig. Itt-ott megtoldva egy-egy fagyis- és fánkos kocsival. Le sem lehet írni azt az illatorgiát, ami ott megcsapta az ember orrát. New Yorkban muszáj volt megkóstolnom egy hot dogot, pedig igazából nem rajongok érte. De ott a Central Park mellett enni kellett egyet, mint a filmeken, hogy teljes legyen a filmekben látott életérzés.
Minden itt letelepedett nemzet átörökítette ízeit az Új Világba. Talán a leglátványosabb bizonyítéka az volt ennek, mikor Washingtonban a Capitolium felé sétálva a parkot átszelő utak mentén ott sorakoztak egymás mellett sorra a különböző büfé kocsik. A hamburgertől kezdve a csípős csirke szárnyakon-, pizzákon- és görög konyhán keresztül az indiai konyháig. Itt-ott megtoldva egy-egy fagyis- és fánkos kocsival. Le sem lehet írni azt az illatorgiát, ami ott megcsapta az ember orrát. New Yorkban muszáj volt megkóstolnom egy hot dogot, pedig igazából nem rajongok érte. De ott a Central Park mellett enni kellett egyet, mint a filmeken, hogy teljes legyen a filmekben látott életérzés.
Volt egy étterem Baltimore-ban, amit kétszer is
meglátogattunk. Első alkalommal az igazi amerikai hamburgert kóstoltuk meg. Érdekes
módon úgy hozták ki, hogy félig-meddig nekünk kellett megpakolnunk a zsemlét,
csak az ízletes, vastag húspogácsát tették bele előre. Kiderült, hogy aznap
ajándék csirkeleves is jár a vendégeknek, választhattunk három féle
változatból. Amit kihoztak, kicsit paradicsomos, zöldséges volt, finoman
fűszerezve, telis-tele hússal. Hatalmas pohár víz, félig megpakolva jéggel,
alapból járt minden vendégnek. Miután ezt megkaptuk, kérdezték csak meg, hogy
kérünk-e mást is inni. Egy jeges-epres italt kóstoltunk meg, ami tejszínhabbal
a tetején még desszertnek is beillett. Második alkalommal ugyanitt tengeri
herkentyűket ettünk, mert Baltimore - kikötőváros lévén- élen jár ebben. Az
egész országban itt készítik el a legtöbb féle módon a rákot. Emiatt Crabtown,
Rákváros az egyik beceneve. A garnélarákok, amiket kissé csípősen, gombával és rizzsel
körítve ettem, hatalmasak és ízletesek voltak.
Egyik délben egy Sajttorta Gyár nevezetű étteremben
vettünk sajttorta szeleteket és a kikötőben a hajókat nézve ettük meg.
Mindegyik nagyon ízletes volt, nem túl édes és laktató. A férjem egy nagyobb
méretű csokisat választott. Most, életében először, majdnem kifogott rajta egy
tortaszelet, ráadásul főétel gyanánt. A másik emlékezetes desszertet egy
bevásárlóközpontban fogyasztottuk el, szintén dobozból. Fahéjas csiga volt,
tejes-cukros masszával megbolondítva. Ez az én ízlésemnek már túl édes volt, de
a tömény fahéj kárpótolt ezért. Úgy tűnik, szeretik a fahéjat, van
fahéjas-csípős rágójuk is, a BigRed. Waffelt esznek még sokat, ami a gofri
amerikai változata. Kicsit vékonyabb, kicsit sósabb és képesek vajat kenni rá,
ami alapból sós, bármilyen kiszerelésben és változatban veszed. A mogyoróvajat is kipróbáltam, többször is
azt kentem a reggeli pirítósomra. Kicsit szokatlan a mogyoró íz így, ebben a
formában. Sokféle csokoládéjuknak az alapja a mogyoróvaj, nekem nem igazán
ízlenek.
Vendéglátónk kétszer is főzött nekünk, míg ott voltunk.
Az első alkalommal nagyobb társaság volt együtt, így olyan egytálételt
készített, amiből mindenki ehetett. Mivel ő vegetáriánus, tett bele
garnélarákot és halat is, de volt benne csirke és többféle zöldség. Mindez
kissé paradicsomos csípős szószban, rizzsel és sajtos meleg szendviccsel
tálalva. Az egyik vendég saját készítésű kalács-féle sütit hozott desszertnek. Az
ezt követő kaliforniai fehér bor zamatos szőlő íze még magyar szemmel is
fenséges volt. A második vacsorát csak nekünk főzte. Párolt csirkével és
zöldségekkel töltött tortilla szeleteket sütött sajttal gazdagon megszórva,
babos rizzsel. Számomra már az is meglepetés volt, hogy férfi létére főz,
ráadásul itt, a gyorséttermek hazájában.
Itt nem azt írják ki az ételt csak elkészítő és nem ott
elfogyasztó helyekre, hogy: Take away, (Vidd el!) mint Angliában vagy Írországban,
hanem: Grab N Go. (Ragadd meg és menj!) Jó árak vannak, érthető, ha kevesen
főznek otthon. Az autópályák mellett több helyen is voltak olyan pihenők, ahol
öt- hatféle étterem is várta a vendégeket. A választék nagy volt, a kínai gyorsétteremtől
kezdve a waffelesig. Ez utóbbiba (Waffle House) betértünk este 11 óra tájt. Non
stop nyitva van, és reggel bonyolítja forgalmának nagy részét. Na itt aztán
tényleg olyan volt, mint a filmekben! Pepita
padló, csempe a falon, átadópult, piros műbőrrel bevont székek, és boxok az
ablakok mellett kialakítva. A tojás rengeteg-féle változatát elfogyaszthatod
itt a nap- és éj bármely szakában, de van többféle krumplis, steake-s étel, és
persze waffel is többféle öntettel. Szokás az éttermekben, hogy minden asztalon
van egy kosár, amit telepakolnak vajjal, dzsemmel, juhar sziruppal, hogy
kedvedre gazdagítsd az eléd rakott kenyérkét vagy waffelt.
Fel voltunk készülve a nagyon kövér emberek látványára.
Hát, semmi kirívót nem láttunk, már csak az utolsó napjaink egyikén kiáltott
fel a férjem egy boltban: „Végre egy ember!” Az illető magas volt és a
szélessége is jelentős. De mivel mi magyarok is vezetünk az elhízásban, azt kell,
hogy mondjam, semmi szokatlant nem tapasztaltunk.
Van olyan üzletláncuk, ahol kizárólag nem génmanipulált,
bio élelmiszert árulnak. Az ára magasabb a többi üzleténél, de sokan
látogatják. Sok futó, kocogó embert is láttunk a parkokban és sétányokon. New
Yorkban bicikliseket is. Próbálnak odafigyelni többen az egészségükre. Ahogy
egyre kevesebben dohányoznak, a fiatalok szinte egyáltalán nem, úgy lehet, hogy
egyre kevesebben zabálnak is majd. Szép jövőt Új Világ!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése