Én utánam barna legény ne gyere.
Én is annak a babája vagyok,
Aki nékem minden este páros csókot
adott,
Kék a kökény recece, ha megérik,
fekete,
Én utánam barna legény ne gyere.
Azt kérdi a kapitány, ki babája ez a
lány,
Ki babája ez a csinos barna lány.
Én is annak a babája vagyok,
Aki nékem minden este páros csókot adott,
Kék a kökény recece, ha megérik, fekete,
Én utánam barna legény ne gyere.
Ki babája ez a csinos barna lány.
Én is annak a babája vagyok,
Aki nékem minden este páros csókot adott,
Kék a kökény recece, ha megérik, fekete,
Én utánam barna legény ne gyere.
Magyarországon is honos gyógynövény
a kökény a szilva egyik rokona. Virága és termése is felhasználható. A
növény népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa (ezek
aztán beszédes nevek!) Áprilisban nyíló fehér virágzatai olyan habosak, mint
valami brüsszeli csipkecsoda.
Gyermekkorunkban a hívogatónak, finomnak ígérkező
gyümölcsöt megrágcsáltuk. De a szépséges bogyó az elképzelt kellemes zamat helyett keserű ízzel lepett meg bennünket… Felnőtt fejjel már értékelni tudjuk a kökény különös ízét,
s finomságokat is készíthetünk belőle.
Minek szedjük, együk a kökényt?
A kék bogyócskák igen sok bajra jelentenek gyógyírt. Készül belőlük immunerősítő,
vérnyomáscsökkentő, de ajánlják bélhurutos panaszok enyhítésére, sőt fogyni
vágyóknak is. A népgyógyászat sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja.
Érdekes, hogy a virágzata teaként hashajtó, míg terméséből készült lekvár
viszont épp hogy hasfogó hatású – a természet sokat tud…. Tudtad, hogy
fájából sétapálcát és golfütőt készítenek? Hát én nem tudtam.
Mikor gyűjtsük?
Az első fagyok után, mikor már
megcsípte a dér. Ettől ugyanis
fanyarságából veszít, s kissé édeskés íze lesz – de sose számítsunk az eper zamatára! Érdemes magunknak szedni, mert bár a bioboltokban
hozzá lehet jutni, csillagászati árat kell fizetnünk érte.
Termését a madarak is szívesen csipegetik, úgyhogy hagyjunk nekik
is eleséget a hideg napokra! A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelők
is, vigyázzunk, hogy szedéskor az ágakat minél kevésbé sértsük meg.
Mi legyen a kökénnyel?
A begyűjtött gyümölcsöket
hideg vízben mossuk meg. Fontos, hogy csakis hidegben, a forró víz ugyanis
leoldja a hamvasságot adó értékes viaszréteget. Legegyszerűbb, ha lecsöpögtetés
után adagokra osztva lefagyasztjuk. A gyümölcsök ezután bármikor feldolgozhatók.
Mi készülhet
belőle?
A termésből készíthető például lekvár, dzsem, befőtt, szörp, még pálinka is. Érdemes megjegyezni, hogy kiváló
zseléalapanyag!
A
kökénylekvár készülhet így:
Tisztítsuk meg, és kevés vizet
aláöntve főzzük puhára a kökényt. Utána szitán törjük át, és
takaréklángon állandóan kevergetve sűrítsük be. Mivel a kökény rendkívül
pikáns, savanykás, az édesítését ízlés szerint, kóstolás útján végezzük.
A
kökénydzsem készülhet így:
A megmosott kökényt lassú tűzön 3/4
órát főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kökénnyel megegyező mennyiségű
cukrot és lassú tűzön még mindig főzzük. És ennyi! Máris
üvegekbe szedjük és dunsztba tesszük. Lehet lágyítani az ízét almával – így kevesebb kökényre van szükség.
Kökénymártás
többféleképpen készülhet, van egyszerűbb és van macerásabb változat is. Én az
energiatakarékosabb variációkra szavazok. A kökénymártáshoz a kökényt
cukorral felfőzzük és kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítsük. Ennyi!
Így
készíthetünk kökénybefőttet:
Az arányok a fontosak! Megmosunk 2 kg
dércsípte kökényt és szitára téve lecsurgatjuk. A fenti
mennyiséghez számítva 1 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk, és a forrásban
levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve
a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a
kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a
kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket 25 percig
hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.
Egészségünkre!
lejegyezte: egy kedves vendégünk, Tánczos Erzsébet
Forrás:
http://www.gyogynovenyek.net/gyogynovenytar/kokeny.php
http://www.tananyag.almasi.hu/krez/az_erdo/fa/kokeny.htm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése