A nyárral együtt elmúltak a zenei
fesztiválok, s most, bármerre nézünk a gasztró-fesztiválok uralják a terepet:
még mielőtt megkóstolhatnánk az újbort itt a sörfesztiválok időszaka. A
sörfesztiválok királya, (vagy királynője) méltán a müncheni Oktoberfest. A
világ legnagyobb sörös népünnepélye, melyet 1810 óta évről évre több millió
ember látogat. Aki nem jut el Münchenig, az se csüggedjen, hiszen
Magyarországon is lesz hasonló - vagy majdnem hasonló -, ha érdekel kattints a linkre
a részletes programért.
De lássunk egy kis gyorstalpalót magáról a sörről -
nekünk nőknek - röviden.
Mikori találmány a sör?
Az emberiség legrégebbi italai közé
tartozik. Már 6000 esztendővel ezelőtt is ismerték Babilonban. A Tigris és az
Eufrátesz folyó menti őslakosok árpából, élesztővel erjesztették, főzték a
sört. A királyok sört ajándékoztak az ünnepekre a papságnak. S míg a munkások
naponta egy korsó sört kaptak, a hivatalnokok négy-öt korsóra is számíthattak.
A babiloni sör-kultúra elterjedt a hettitáknál és az egyiptomiaknál. Tőlük vették át a kaukázusiak, és ők adták tovább a népvándorlás során nyugatra sodort más törzseknek a sörfőzés tudományát. Már a honfoglaló Árpád fiai sem vetették meg az árpa nemes nedűjét! A régészek véleménye szerint a kor asszonyai nagy fakádakban főzték a sört. A vízzel telt edénybe áttüzesedett köveket dobáltak: így forralták fel a komlóval ízesített folyadékot. A sörfőzés hagyománya a későbbiek során a kolostorokhoz kapcsolódott. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben, vagy annak alapanyagaiban fizették meg.
A babiloni sör-kultúra elterjedt a hettitáknál és az egyiptomiaknál. Tőlük vették át a kaukázusiak, és ők adták tovább a népvándorlás során nyugatra sodort más törzseknek a sörfőzés tudományát. Már a honfoglaló Árpád fiai sem vetették meg az árpa nemes nedűjét! A régészek véleménye szerint a kor asszonyai nagy fakádakban főzték a sört. A vízzel telt edénybe áttüzesedett köveket dobáltak: így forralták fel a komlóval ízesített folyadékot. A sörfőzés hagyománya a későbbiek során a kolostorokhoz kapcsolódott. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben, vagy annak alapanyagaiban fizették meg.
Az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor
sörtisztasági törvény) szerint sörkészítéshez a következő négy alapanyag
szükséges: maláta, komló, élesztő és víz.
A sör készítése: (csakis olyanoknak, akik
ezzel nincsenek tisztában :-)…)
Cefrézés: A sör készítésének első
lépéseként az árpából malátát kell készíteni.
Komlózás: A komló (Humulus
lupulus) tobozos nővirágzatának pikkelyében illó olaj, gyanta, csersav és más
keserű anyag található. Az illóolaj zamatot - ízt ad, a gyanta és a csersav a
rothasztó baktériumok fejlődését gátolja.
Erjesztés: Manapság ez már
ellenőrzött körülmények között, mesterségesen hűtött helyiségben történik, hogy
szabályozni tudják az egyes baktériumok elszaporodását. Az erjesztés két részre
osztható: főerjedésre és utóerjedésre. Az előbbi összesen 14 nap alatt történik
meg.
Ászokolás: Talán a sör készítés
folyamatának legismeretlenebb része, ami valójában a sör ászok pincében történő
utóerjedése. Ezekben a pincékben állandóan 0 °C közeli a hőmérséklet s az
ászkolás általában 2-5 hónap alatt lezajlik. A sör megtisztul és szén-dioxiddal
telítődik, kialakul habszerkezete és jellegzetes íz harmóniája.
Palackozás: A palackos sört
általában pasztőrözik 60-70 °C-on, hogy tartósabb legyen. Az alkoholtartalom
attól függ milyen sűrű cefrét készítettek és mennyire erjesztették.
A sörnek az ínyencek manapság már
számtalan fajtáját élvezhetik. Vannak spontán erjesztésű sörök (Lambic/Lambiek),
felső-erjesztésű sörök (Ale), alsó-erjesztésű sörök (Lager), hibrid, különleges
eljárással készülő sörök, ízesített sörök, bio sörök, és - kimondani is
ijesztő - alkoholmentes sörök is.
Megemlíteném, hogy manapság újra
feltámadtak a kézműves söröket készítő kisüzemek. Ha kíváncsi vagy hol találsz
olyan helyeket ahol ezeket megkóstolhatod, íme:
Nyilván a sörnek, mint alkohol tartalmú
italnak, mértéktelen fogyasztás esetén vannak káros hatásai (károsítja a májat,
az idegrendszert, és megrövidíti az élettartamot), de ésszerű keretek között
fogyasztva több jótékony hatása van mint gondolnánk. Sorolom:
- jelentős antioxidáns tartalmú,
- vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
- az ártalmas LDL koleszterin szintjét csökkenti, a jó HDL koleszterint növeli,
- nyugtató, altató hatású, feszültségoldó,
- magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
- jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
- vírusfertőzések ellen véd,
- stimulálja az immunrendszer,
- magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal,
- nem utolsó sorban bőr és hajszépítő hatása is közismert.
Íme egy szépségtipp: Egy speciális sörös
fürdő a téli hónapokban, a gyorsan kiszáradó bőrnek hatásos ápolást nyújt. 3 dl
sört keverj össze 1 dl almaecettel, adj hozzá két evőkanál tejet, végül pedig
az egészben oldj fel egy teáskanál tengeri sót. Öntsd az egészet a fürdővízhez,
majd feküdj benne 20 percig! HAJRÁ…
A szépítő fürdő után töröld szárazra
magad, öltözz fel rétegesen, csinosan és irány egy sörfesztivál!
Egészségetekre, és jó szépülést kívül -
belül!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése