Az emberiség talán legősibb növénye, már a Bibliában is szerepel. Noé a
világot elpusztító özönvíz után szőlőt ültet, és így köt szövetséget Istennel.
Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott kenyér
és bor pedig azóta része az egyházi liturgiáknak. A görög monda szerint
Kolhiszban virult az első szőlőtő, s innen terjedt el a Földközi-tenger
partvidékén. Ezt állítja a monda, az igazság az, hogy a szőlő egyik őshazája
valóban valahol Kis-Ázsiában keresendő, ahol ma is vadon él. A szőlő őshazáját
tehát pontosan meghatározni nem tudjuk. Egy azonban bizonyos, hogy a
szőlőtermesztés és a borkészítés valahol Európa és Ázsia határán kezdődött.
Magyarországon is több szőlőfaj megtalálható, és ezeken a helyeken, méltán híres
borvidékek alakultak ki. Borszőlőből van néhány őshonosunk is mint a kéknyelű,
a legismertebb csemegeszőlő fajták nálunk a Csaba gyöngye, az Izabella, és az
Otelló.
Együnk sok szőlőt! Hogy miért?
Mert a szőlő sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a
káliumtartalma, ami egyébként vízhajtóként hat, de van benne gyümölcssav és
szőlőcukor is. A szőlőmagnak pedig pozitív hatása van a vérnyomásra és a magas
koleszterinszintre. A szőlő tisztítja a vért, serkenti a vérképzést, és a máj
méregtelenítő tevékenységét. Jó hatással van az idegrendszerre. A szőlő,
cukortartalma miatt, energiát ad. Továbbá gyógyítja a bél megbetegedéseit,
megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését. A kálium vízhajtóként hat, így
elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A piros
szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára.
Az úgynevezett flavonidok – főleg a piros szőlőben találhatók – jó hatást
gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés
kialakulásának megakadályozásában is.
A szőlő jótékony hatását a kozmetikában is élvezhetjük. Selymessé,
feszessé, és fényessé teszi a bőrt.
Mint oly sok gyümölcsöt a szőlőt is érdemes frissen, héjával és magjával
együtt fogyasztani. A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, sajthoz és a
sütemények tetején is. Illetve ne feledkezzünk meg a gyümölcsből készült
nedűről, magáról a borról, melyről bővebben következő írásunkban olvashatsz.
Íme egy gyors és finom szőlős sütemény. Kókusz kedvelőknek ajánlom,
az alaptészta bármilyen gyümölcsöt elbír, ez itt a szőlős változat.
Kókuszos, szőlős szelet
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg liszt (finom, rétes)
- 8 dkg kókuszreszelék
- 3 db tojás
- 3 ek citromlé (vagy fél citrom leve)
- 0,5 tk sütőpor
- 2 fürt szőlő (ízlés szerinti mennyiség)
- vaj illetve liszt a forma kikenéséhez
- porcukor a már elkészült sütemény tetejére
Először a vajat a porcukorral és a tojásokkal alaposan habosra keverjük.
Végül hozzáadjuk a citromlevet is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a
kókuszreszelékkel, majd az egészet apránként a tojásos masszához adjuk.
Elővesszük a kivajazott, kilisztezett tepsit, vagy pite formát és belesimítjuk
a masszát. A megmosott, lecsepegtetett szőlőszemeket a tésztára helyezzük. A
170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig, tűpróbáig sütjük. Az a lényeg,
hogy szép, világosbarna színe legyen. Ha megsült porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése