A tömeggyártás helyett vagy mellett olykor szeretem saját készítésű díszekkel ékesíteni a fenyőt. Kis kézügyességgel, türelemmel
és némi kreativitással mesés, egyedi díszek készülhetnek, amik aztán jó érzéssel
töltik el az embert az ünnepek alatt minden alkalommal, amikor ránéz a „művére”,
a feldíszített karácsonyfára. Kézügyességgel nem szolgálhatok a fenyő díszek
otthoni elkészítéséhez, de néhány ötlettel igen.
Szárított gyümölcsök: szeletelt
narancsot, citromot, csillag gyümölcsöt, almát megszárítunk (3-4 mm karikákat
vágunk a gyümölcsből, majd sütőben 70-80 C 3-4 órán át szárítjuk) majd
selyemzsinórból vagy kender zsinórból akasztót készítünk és fellógatjuk a
fenyőre.
Bogyók: csipkebogyót, kökényt, galagonyát
kis csokorba kötünk selyemszalaggal, vagy kender zsinórral és így lógatjuk fel
a fenyőre (érdemes előtte szárítani kicsit a kökényt, bár nedvdús külleméből
veszít kicsit, de sokáig eltartható marad, és jól mutat majd a fán)
Hólabdák: hungarocellt
szétszedünk egészen apró darabjaira (de lehet venni hungarocell golyócskákat
kifejezetten díszítés céljára), kartonból a kívánt formákat (alma, körte,
fenyőfa, csengő stb.) kivágjuk, ragasztóval bekenjük a forma felső 1/3-át és
rászórjuk a hungarocell golyókat.
Horgolt figurák: virágot,
fenyőt, csengőt, hópelyhet horgolunk a nekünk tetsző színű pamutból, keményítés
után szalaggal felrakható a fenyőfára. (ehhez elengedhetetlen a horgolás
tudományának ismerete vagy legalább a nyitottság arra, hogy megpróbáljuk
elsajátítani)
Fenyőtobozok: rengeteg lehetőség
rejlik bennük. Kombinálhatjuk csipkebogyóval, galagonyával, ragaszthatunk alá
hungarocell talpat, hogy mini fenyő formája legyen. Lefújhatjuk ezüsttel,
arannyal, fehérrel (mintha havas lenne) de természetes formájában is felkerülhet
a fenyőre.
Termések:
- vadgesztenyére akasztót
készítünk (fél cm lukat fúrunk rá) egy kb 7 mm-es fogpiszkáló darabkára zsinórt
kötünk, a fogpiszkálót beledugjuk a gesztenye belsejébe úgy, hogy mindkét
oldala kapaszkodjon) ezután színezhetjük a fenyőtobozhoz hasonlóan.
- földi mogyorót, mandulát
– felfűzhetjük, vagy egyenként kender zsinórral, masnival átköthetjük és már
mehet is a fára
- diót a maga
természetességével, vagy a fenyőtobozokhoz hasonlóan színnel ellátva is
tehetünk a fenyő fára, vagy a fa alá.
Ajándék dobozok: mini ajándék dobozokat
készíthetünk vékonyabb kartonpapírból, melyeket aztán becsomagolunk és a
csomagoló szalaggal fellógatunk a fára. Elrejthetünk benne apró meglepetéseket,
mint például gumicukor, mogyoró, kesudió, mandula.
Mézeskalács: ki-ki a saját ízlésére formázhatja,
díszítheti a mézeskalácsokat, melyeket aztán fel lehet tenni a karácsonyfára is.
Sütésnél érdemes kiszúrni a mézeskalács figura tetejét, hogy egyszerűbb legyen
az akasztót elkészíteni hozzá. A kedvenc mézeskalács figuráim azok, amelyek nem
annyira szokványos karácsonyi formákat mintáznak, ilyen például a medve, a
vödör, a csupor, a lombos fa. Szeretek hangulatos díszítést adni ezeknek a formáknak
és őszintén meglepni vele a klasszikus csengőre, szarvasra, fenyőre, csillagra
számító vendégeket. Lépjünk ki a megszokásból, teremtsünk új dolgokat. Mosolyt
csalhatunk az arcokra vele.
Fahéj és vanília rúd: mindkettő jól mutat a
fán, vékony selyemszalaggal átkötve (és ha picit megkaparjuk késsel a
felületüket, mesés természetes illattal árasztják el a lakást.
Papír
girlandok: apró színes papír csíkokat karikákká ragasztunk úgy,
hogy a karikák egymásba fonódjanak és egy hosszú láncot képezzenek. Készíthetünk
egyszínű karika láncot vagy színeset. Ezen kívül millió féle verzió készíthető
egy hullámos vagy zikk-zakkos olló segítségével.
Kombinálhatjuk a fenti
ötleteket egymással is, például a gyümölcsöket a termésekkel, vagy a fahéjat az
ajándék dobozzal, a vanília rudat a szárított naranccsal. Csak a fantáziánk
szab határt a lehetőségeknek. Kellemes készülődést Mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése