Ilyenkor kora ősszel, szilva, minden
mennyiségbe!
Minden gyümölcsöt nagyon szeretek,
és ez, ami mostanában egyre gyakrabban fordul elő a piacokon, ez a különös
illatú-zamatú csoda - a szilva - na, mostanában Ő a kedvencem.
Az utcánkban több fa van csak úgy,
kiültetve a házak elé, a „senki földjére” – ritkán látok már ilyet manapság a divatos
lakóparkokban, ott minden fű-fa-virág az előkertbe kerül. Pedig ha van valami,
aminek igazán mindenki hasznát látja, az a gyümölcsfák a házak előtt, hiszen
nem igényelnek sok törődést, tavasszal virágözönnel, ilyenkor, a gyümölcshozó
havában, finomabbnál finomabb ínyencségeikkel kényeztetnek minden arra
haladót.
Madarainknak koszt-kvártélyt, nekünk hűs lombjukkal nyáron árnyékot
biztosítanak, s mivel lombhullatók, télen a kevés napsugarat úgy engedik át,
hogy ágaikkal csipkét rajzolnak ablakra, házfalra. S milyen jó is az, elhaladtomban,
lehajolni egy-egy frissen lehulló sárga, vagy - amit még ennél is jobban
szeretek - lilába hajló hamvas gyümölcsért egy-egy finom szilváért.
Ez a gyümölcs maga a sokoldalúság. s
mivel ennyire kézre esik, sokféleképpen felhasználjuk. Kitűnő lekvárt
készíthetünk belőle a téli hónapokra, de befőzésre is alkalmas. A hullott
szilvából készítik - és ez nem vicc! - a
szilvapálinkát, és a szilva adja a legjobb aszalványt. Fogyaszthatjuk nyersen -
gyümölcsként, gyümölcssalátákban, kedvelt főzve, gyümölcslevesekben is. Az
aszalt szilva kitűnő rágcsálni való, de jól illik egyes húsételekhez, különösen
a vadakhoz.
Jótékony hatásai a következőek:
- Koleszterincsökkentő
- Veseműködést serkentő
- Fáradságűző
- Kiváló C-vitamin forrás
- Hashajtó hatású
A friss gyümölcsnél semmi nem jobb,
de ha másképp nem megy vagy kicsit több van belőle, hát íme egy rendkívül
gyorsan elkészíthető szilvás sütemény receptje.
Szilvás lepény
Hozzávalók:
- A szilva méretétől függően 3-4 db
- 8 ek liszt (lehet rétes vagy finom is)
- 4 ek kristálycukor
- 2 csipet sütőpor (elhagyható)
- 2 csipet só
- ½ liter tej
- Zsír a tepsi kikenéshez, és liszt annak szórásához (zsír helyett használható vaj vagy olaj is)
- 2 kk fahéjas cukor, és porcukor ízlés szerint a kész sütemény tetejére
Elkészítés:
Mély tálba szóróm a lisztet és a sütőport majd minden alapanyagot egymás után hozzákeverek. Vékony tejes-pite jellegű tésztát kapok, melyet egy zsírral kikent és liszttel megszórt lapos tepsibe öntök. Ebbe szétszórom a megmosott apróra darabolt szilvát, hogy mindenhová jusson belőle. A tészta tetejére is juttatok a zsírból vagy olajból. (Érzéssel,finoman, nem eláztatva) A sütőt előmelegítem, 170 fokra 20-25 perc alatt készre sütöm. A tésztám sütéskor elkezd felpúposodni, semmi ok a pánikra, a lényeg, hogy amikor halvány barna a teteje, befejezem a sütést. A süteményt melegében megszórom finoman fahéjas cukorral vagy porcukorral.
Mély tálba szóróm a lisztet és a sütőport majd minden alapanyagot egymás után hozzákeverek. Vékony tejes-pite jellegű tésztát kapok, melyet egy zsírral kikent és liszttel megszórt lapos tepsibe öntök. Ebbe szétszórom a megmosott apróra darabolt szilvát, hogy mindenhová jusson belőle. A tészta tetejére is juttatok a zsírból vagy olajból. (Érzéssel,finoman, nem eláztatva) A sütőt előmelegítem, 170 fokra 20-25 perc alatt készre sütöm. A tésztám sütéskor elkezd felpúposodni, semmi ok a pánikra, a lényeg, hogy amikor halvány barna a teteje, befejezem a sütést. A süteményt melegében megszórom finoman fahéjas cukorral vagy porcukorral.
Nem ördöngösség, gyors és finom.
Jó étvágyat! … és ahogy azt a Budapest Bár is javasolja: ültessünk
szilvafát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése