Ha húsvét,
akkor sonka! Sonka füstölve, sonka natúr, sonka szelve, sonka kockázva és sonka
foszlósan. Az se csoda, ha erről néhányunknak beugrik a Sonka, sonka című filmaszatira
(Jamón, Jamón (1992) rendezte: Bigas Luna), bár a film cselekménye egész más irányba
mutat, de erről talán majd máskor.
Én nagyon
szeretem a sonkát és a család is. Egy időben nagyon következetesen ugyanazt,
minden évben ugyanúgy készítettem el – hozzá tartozott az ünnepi ceremóniához. Aztán vagy az ízlésünk változott vagy csak már jól megvolt, hogy milyen is az
ünnep, elkezdtem variálni.
Egy dolog nem változott: soha nem bírtam kiszámítani,
hogy mennyi legyen az annyi, s mivel biztonsági játékos vagyok alapból, gyakran
maradt a hűtőben az isteni sonkából, de harmadnap már sosem volt ugyanolyan. És
valljuk be őszintén, hiába a nagy szerelem, ilyenkor már elég volt a szokásos
sonka, főtt tojás, mustár, torma variációból.
Nos, ilyen esetekre tessék, egy sonka, egy kicsit másképp:
Mi is kell,
hogy legyen otthon?
- egy csomag spagetti tészta,(de lehet orsó, masni, copfocska…)
- tejszín 2 doboz (én egy főző és egy habtejszínt használtam)
- egy csomag fehér spárga (lehet zöld is, ízlés szerint)
- olívaolaj (nyilván lehet étolaj is)
- fokhagyma kb. 3-4 gerezd
- reszelni való sajt
- majoránna, só, bors, ízlés szerint
- az elmaradhatatlan főtt sonka
- extra: ha véletlen van otthon kockázott bacon szalonna, akkor egy kisebb maréknyi jól megbolondíthatja
Íme:
A tésztát bő
sós vízben egy kanál olajjal feltesszük főni. A spárgát megpucoljuk, fás
részeit levágjuk, majd puhára pároljuk. Ezt tehetjük párolóedényben, vagy kevés
sós vízben, egy lábasban is. Amíg a spárga párolódik, addig készíthetjük a
többi hozzávalót. Lábasban olíva olajat melegítünk erre dobjuk, a kockázott
szalonnát, amíg picit megpirult. Ne süssük keményre, rontja az összhatás. Jöhet
a fokhagyma apróra darabolva, megszórjuk majoránnával, őrölt borssal. Erre
rádobjuk a főtt sonka felkockázva, majd a kész fél centis darabokra kockázott
párolt spárgát is hozzá öntjük amint az elkészült. Átforgatjuk, majd jöhet tejszín.
Ha szükséges vagy ízlés szerint hinthetünk még rá majoránnát, sót. Most már csak
összeforraljuk az egészet. Ha a tészta kifőtt leszűrjük és jöhet a tálalás.
A tányérra
főtt tésztát halmozunk, rá a tejszínes sonkás spárga majd egy kis reszelt sajt,
ha ügyesek és gyorsak voltunk ez utóbbi gyönyörűen ráolvad.
Jó étvágyat
mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése