Oldalak

2014. június 16., hétfő

Játék és gyógyír a szépséges pipacs



A pipacs,  más néven vadmák, píp, pippancs, pillancsvirág avagy pipók, büdösmák, lúdmák, bujdosómák, pitypalattyvirág, vetési pipacs, (növényrendszertani neve: Papver rhoeas) az egyik legszeretettebb vadvirágunk.  Szépséges, gyógyhatása is van, és még játék is készíthető belőle.

A pipacsból készíthető nem tartós, de kedves játék a pipacsbaba.

Így készül:A virág sziromleveleit lehajtjuk, egy fűszállal összekötjük. Szépen elrendezzük a szoknyácskát, és már készen is van a pipacsbaba vagy pipacstündér. A kedves figura feje a magház, gallérja a porzók, szoknyáját a szirmok alkotják.
A fehér pipacsból készült báb lehet menyasszony.

Egyszerű elkészíteni a pipacspapot is. Ehhez jókora bimbót válasszunk. Úgy tépjük le, hogy a szárból maradjon rajta egy kicsi. A bimbó felnyitása előtt meg kell kérdezni, hogy: " sör-e, bor-e, pálinka-e? " Ez azt jelenti, hogy a bimbó szirmai rózsaszín, piros vagy fehér színben pompáznak-e. Aki eltalálja, arra a nap folyamán rátalál a jó szerencse. Ezután a csészeleveleket óvatosan nyissuk ki, ez lesz a palást. A sziromleveleket szépen simítsuk ki, belőlük lesz a figura  szoknyája, azaz a papruha. Keressünk hozzá egy olyan gubócskát, ami már elhullatta a szirmait, s ezt egy kis hegyes pálcika segítségével ügyeskedjük rá a kiálló szárvégre. Ebből lesz a figura feje. Kinek pap, kinek papné, de akár királynő is lehet, bármi, amit a játék megkíván.  (A végeredmény bájos – lásd a képet az írás elején)

A pipacs szirma gyógyír is!

Ki gondolná, hogy a pipacs szirma gyógyhatású is! Forrázatát használhatjuk szemborogatásra, torok fertőtlenítésre, s nyugtatóan hat az idegrendszerre. Homeopátiás készítményekben nyugtalanság, idegesség ellen, valamint belső szervi görcsök oldására használják.

Hogyan gyűjtsük?

A pipacs kinyílt virágának szirmait májustól a virágzás végéig gyűjtik száraz időben (ki akarna esőben szirmokat szedni?). A begyűjtött szirmokat vékony rétegben elterítve, árnyékos helyen szárítják. Fontos, hogy a szirmok ne törjenek meg, mert akkor befeketednek. Közben a szirmok élénkpiros színüket elvesztik és lilás-pirosakká válnak, még a nagyon óvatos szárítás mellett is, de ez normális.

Gyógyhatása:

A pipacsvirág főzetet használjuk a népi gyógyászatban. Görcsoldó és idegnyugtató hatása van. A virágából készült tea köhögéscsillapító és nyugtató hatású egyszerre, a köhögő beteget meg is nyugtatja, ezzel is elősegíti a gyógyulást. Jótékony hatása révén az álmatlanság ellenszere lehet, és a rekedtség kezelésében is segít.

Így készül a teája:

Fél liter vízzel leforrázunk 15 gramm pipacsszirmot és  bő negyed óra állás után  le is szűrjük. Mézzel és citrom levével ízesítjük.

Mire használják még?

A pipacs festőnövény: virágszirmait vörös ételfestékként használják. Régen még bort is színeztek vele.

lejegyezte: egy kedves vendégünk Tánczos Erzsébet
Nagy Mari - Vidák István: Fűben, fában játék, Planétás Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése